Linkovi

Tom Countryman: U BiH postoji rizik da će sljedeća generacija biti više nacionalistički orjentirana nego ona koja je dovela do rata


Tom Countryman, novi zamjenik američkog državnog sekretara za pitanja Euroazije pri State departmentu
Tom Countryman, novi zamjenik američkog državnog sekretara za pitanja Euroazije pri State departmentu

Novi zamjenik američkog državnog sekretara za pitanja Euroazije pri State departmentu Tom Countryman kaže da rješenja najtežih problema u BiH moraju pronaći njeni lideri.

Novi zamjenik američkog državnog sekretara za pitanja Euroazije pri State departmentu Tom Countryman je nedavno bio jedan od govornika na panelu održanom u organizaciji German Marshall Fund, na kojem se govorilo o zemljama Balkana. Gospodin Countryman se, između ostalog, osvrnuo i na BiH.

U BiH, Dejtonski sporazum je uspio u svom najneposrednijem cilju, a to je okončanje borbi i stvaranje osnove za međuetničku suradnju i razumjevanje. On je uspio u smislu da BiH sada ima sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te akcioni plan za pridruženje NATO savezu. Međutim teško je za BiH da se pokrene sa tačke na kojoj se nalazi sada, bez obnovljene predanosti njenih lidera u svim oblastima i u svim etničkim grupama. To je upravo ono što je državna tajnica Hillary Clinton tokom nedavne posjete nastojala stimulirati, kako među liderima, tako i među narodom BiH. Rješenja najtežih problema u BiH moraju pronaći njeni lideri. Oni će u tome imati aktivnu podršku Sjedinjenih država i EU, ali oni ne mogu očekivati da će ispuniti ta dva osnovna cilja, prvo pristupanje NATO savezu, a nakon toga i EU, bez donošenja teških odluka unutar same BiH, rekao je Tom Countryman.

On međutim nije izrazio optimizam po pitanju sposobnosti bh lidera da poduzmu korake koji su u BiH u ovom trenutku potrebni. Tom Countryman je rekao da postoje i velike zabrinutosti za duži vremenski period.

Veća zabrinutost na duže staze je činjenica da obrazovni sistem još uvijek nije u potpunosti reformiran. Bosna je 90-tih godina doživjela rat usprkos činjenici da su svi ljudi išli u školu zajedno. Danas, kada imate pripadnike etničkih zajednica koji ne idu u školu zajedno, imate istinski rizik da će sljedeća generacija biti još više nacionalistički orjentirana nego generacija koja je dovela do rata, kaže gospodin Countryman.

On je dodao da je gospođa Clinton tokom nedavne posjete Srbiji naglasila da ta zemlja, kao i druge zemlje regiona, ima obavezu prema haškom tribunalu da učini sve što može kako bi Mladića pronašla, uhapsila i isporučila tribunalu. Ona je, kako kaže Tom Countryman, pozitivno ocijenila napore koje ta zemlja trenutno ulaže po tom pitanju, ali je, naglašava, pitanje Mladića i dalje otvoreno.

XS
SM
MD
LG