Linkovi

Američka vlada uvodi novi zakon o upozorenju protiv pušenja


Jedna od fotografija koja će biti na kutijama cigareta je slika osobe koja puši preko rupe na vratu, prouzročene rakom disajnih organa
Jedna od fotografija koja će biti na kutijama cigareta je slika osobe koja puši preko rupe na vratu, prouzročene rakom disajnih organa

Prema zakonu, do oktobra 2012. sve duhanske kompanije imat će nove obaveze da upozore na opasnost od cigareta

Američko ministarstvo za hranu i lijekove je predstavilo javnosti seriju novih fotografija koje će ubuduće biti obavezan dio pakovovanja kutije cigareta, kako bi se dodatno upozorilo na opasnost od pušenja.


Fotografije su izuzetno uznemirujućeg sadržaja, i prikazuju, izmedju ostalih, leš na stolu u mrtvačnici, s kirurškim rezom preko pluća, ljudska usta sa istrulim zubima i rakom usana, pacijente koji umiru od raka, priključeni na razne medicinske mašine, i pluća oboljela od raka.
Duhanske kompanije će zakonom biti obavezne da u gornji lijevi ugao sa prednje i zadnje strane kutije cigareta, postave ove fotografije.

Zakon stupa na snagu u septembru slijedeće godine.Takodjer, jedna petina novca uloženog na promociju cigareta mora biti utrošena na medicinska upozorenja o onome što pušenje može izazvati. Ovaj potez je dio prijedlog zakona iz 2009. kojim se vladi daje moć da regulira proizvode od duhana.


Studije pokazuju da danas oko 20 posto Amerikanaca puši.

XS
SM
MD
LG