Linkovi

Nisu profesionalci, ali na glasoviru su pravi virtuozi


Christopher Shih, liječnik iz Marylanda, pobjednik je natjecanja klavijaturista amatera Van Cliburn u Fort Worthu u Teksasu
Christopher Shih, liječnik iz Marylanda, pobjednik je natjecanja klavijaturista amatera Van Cliburn u Fort Worthu u Teksasu

Budući da se ne radi o natjecanju mladih klavijaturista koji se nadaju uspješnoj međunarodnoj karijeri, već o amaterima koji imaju svoj posao i ne žive od sviranja ni poduke klavira, ovo natjecanje slavi glazbu kao vitalan dio svakodnevnog života

Na šestom međunarodnom natjecanju klavijaturista amatera u mjestu Forth Worth u Teksasu, najviša mjesta pripala su – dvojici liječnika i jednom kompjuterskom programeru u mirovini. Ovo je natjecanje dobilo ime po Van Cliburnu, neobično nadarenom djetetu klavijaturistu, a organizira ga zaklada koja također nosi njegovo ime. Budući da se ne radi o natjecanju mladih klavijaturista koji se nadaju uspješnoj međunarodnoj karijeri, već o amaterima koji imaju svoj posao i ne žive od sviranja ni poduke klavira, ovo natjecanje slavi glazbu kao vitalan dio svakodnevnog života.

Izvedba Brahmsovih “Varijacija i fuge na Handelovu temu” vjerojatno je osigurala pobjedu Christophera Shiha na ovom međunarodnom natjecanju glazbenika amatera. On je doživio ovacije publike na Kršćanskom sveučilištu Texas. Christopher Shih je sudjelovao na ovom natjecanju još prije 14 godina, ali tada nije daleko dogurao. Bio je student medicine i kaže da se tada prijavio samo zato što je mislio da je to jedno dobro iskustvo. Danas je Christopher Shih gastroenterolog. Prošli se tjedan vratio u Teksas i – pobijedio.

"Cilj mi je bio doći i dati sve od sebe, odati priznanje glazbi koju sviram, doživjeti društveni aspekt natjecanja i upoznati istinski nadarene kolege. Naravno, lijepo je pobijediti, posebice stoga što se radi o amaterskom natjecanju i što nema pritiska u smislu da nam o tome ovisi egzistencija," kaže Christopher Shih

Clark Griffith osvojio je drugo mjesto. On kaže da ovo natjecanje pruža priliku kvalitetnim amaterima da sviraju pred brojnom publikom:

"Bilo mi je drago provesti vremena uz ovaj prekrasan glasovir. A rezultat svega je obilje slatkiša, hrane i zabave."

2007. godine, kad je posljednji put održano ovo natjecanje, Griffith se plasirao na treće mjesto. No, ovaj je put osvojio i naslov najboljeg izvođača djela barokne glazbe, nakon što je odsvirao nekoliko Bachovih Goldberg varijacija.

Mnoge od ukupno 70 natjecatelja, ovo natjecanje nanovo inspirira jer su im mišići kojima se koriste prilikom sviranja atrofirali. To je, kažu, zbog nevježbanja, jer im to ne dopuštaju njihove profesije te odgovornosti koje prate brigu za djecu i obitelj. No, njihova ljubav prema glasoviru ne jenjava. Trećeplasirani, doktor Barry Coutinho, porijeklom iz Indije, kaže da ga je natjecanje motiviralo da se vrati sviranju klavira:

"Moj najveći dosadašnji uspjeh u ovom rangu bila je nagrada BBC-ja za Najboljeg glazbenika godine, no to je bilo prije 30 godina. Ništa na ovoj razini od tada…Doživljaj sviranja na raskošnom klaviru pred zahvalnom publikom poput ove, u ovakvoj dvorani, stvarno je nevjerojatan."

To vrijedi i za one koji nisu uspjeli ući u finale natjecanja. Jorge Zamora iz Meksika plasirao se u polufinale. Diplomirao je na prestižnom Glazbenom institutu Cleveland, potom se vratio u Meksiko, ali tamo nije mogao naći posao u struci. Našao ga je nakon diplome iz elektronike i sada radi u telekomunikacijskoj industriji. On kaže da bi njegova majka bila ponosna da zna da se on natjecao jer je ona bila ta koja ga je ohrabrivala da ne odustane od sviranja klavira:

"Pri toj pomisli preplave me osjećaji jer ona je umrla prije 20 godina. Njena podrška mom sviranju bila je posebna i neumoljiva. Isto tako i od mog oca, koji je umro prije pet godina. Zbog toga mi ovako dobar plasman puno znači."

Pobjednik ovog amaterskog natjecanja, Christopher Shih, dobio je novčanu nagradu od dvije tisuće dolara te 250 dolara za najromantičniju izvedbu. Kaže da će klavir napustiti na neko vrijeme, kako bi više vremena mogao posvetiti svojoj ženi i tri kćeri.

XS
SM
MD
LG