Linkovi

Što želi Sjeverna Koreja?


Što želi Sjeverna Koreja?
Što želi Sjeverna Koreja?

Stručnjaci kažu da su posljednji incidenti dio napora Pyongyanga da od međunarodne zajednice ishodi ustupke po pitanju nuklearnog programa

Stručnjaci za Aziju kažu da su nedavna sjeverno-korejska objava o nuklearnim potencijalima zemlje te njeno granatiranje južno-korejskog otoka dio napora Pyongyanga da se od međunarodne zajednice ishode ustupci po pitanju nuklearnog programa. Oni također kažu da novi razvoj događaja ima veze s preuzimanjem vlasti Kim Jong Una od njegovog bolesnog oca Kim Jong Ila.

Sjeverna Koreja ponovno se probila u središte međunarodne pozornosti. U manje od tjedan dana svijetu je otkrila novi nuklearni objekt koji je zapanjio znanstvenike svojom sofisticiranošću, a potom je u utorak bombardirala južnokorejski pogranični otok pri čemu su poginuli vojnici i ranjeni civili. Abe Denmark, direktor programa za Aziju pri Centru za novu američku sigurnost vjeruje da su ovi događaji povezani s početkom prijenosa vlasti na Kim Jong Una te pokušajem ucjene međunarodne zajednice da prihvati Sjevernu Koreju kao nuklearnu državu.

"Ovo je dio vrlo usklađenog napora Sjeverne Koreje da pokaže odlučnost i snagu, ali i da pokuša pritisnuti međunarodnu zajednicu da se vrati za pregovarački stol i Pyongyangu učini neke ustupke."

Kim Jong Un, kojem je oko 27 godina, nedavno je imenovan generalom s četiri zvjezdice premda nema vojno iskustvo. Kim Jong Il preuzeo je vlast nakon smrti njegovog oca utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il Sunga 1994. godine, no prije toga imao je oko dva desetljeća za razvijanje svojih političkih vještina i ugleda. Stručnjaci su zabrinuti Kim Jong Unom, njegovom dobi i mogućnosti da vlada zemljom. Denmark kaže da se posljednji potezi Sjeverne Koreje mogu interpretirati i kao pokušaj guranja u stranu tih bojazni te okupljanja različitih sjeverno-korejskih frakcija u podršci mladom Kimu.

"Postoji određena zabrinutost njegovom mladošću. Također postoji bojazan, koja nije jedinstvena samo Sjevernoj Koreji u tranziciji vlasništva u autoritarnim režimima, a to je agresivna uporaba vojne sile prema vani kako bi se različite unutarnje frakcije ujedinile oko zajedničkog cilja."

Victor Cha, bivši direktor za azijska pitanja u Bijeloj kući tijekom administracije predsjednika Georgea Busha, kaže da je Sjeverna Koreja otkrila puno pojedinosti o novom nuklearnom objektu kako bi ojačala podršku za Kim Jung Una.

" Radi se o dijelu šireg konteksta uspostave nove i snažne države pod mladim čelnikom, a veliki, vrlo važni dio toga je o jedinoj stvari koju je Kim Jong Il pridonio Sjevernoj Koreji tijekom njegove vlasti, a to je da je zemlju pretvorio u državu s nuklearnim oružjem."

Međutim, ništa nije sigurno kad je u pitanju transfer vlasti. Bruce Klinker bivši je direktor CIA-e za Koreju koji je sada analitičar pri zakladi Heritage iz Washingtona.

"Ne znamo kakvu ulogu igra Kim Jong Un, ali ja vjerujem da Kim Jong Il još uvijek čvrsto drži sve konce vlasti te da su provokacije s početka prošle godine kao i ove podsjetnik na sjevernokorejsko negativno ponašanje."

Sjeverna Koreja prošle je godine prekinula pregovore o njenom nuklearnom programu i nedugo nakon toga izvela drugi nuklearni test. Klinger dodaje da je transfer vlasti učinio daljnju stabilnost Sjeverne Koreje više neizvjesnom.

"Većina stručnjaka slaže se da je najvažniji čimbenik uspješnog transfera vlasti daljnji život i vitalnost Kim Jong Ila. Što duže on bude živio izglednije je da će Kim Jong Un izgraditi neophodnu potporu za njegovu vladavinu."

Klinger dodaje da bi se u slučaju skore smrti Kim Jong Ila pojavila veća neizvjesnost oko toga bi li ostatak sjevernokorejskog čelništva podržao Kim Jong Una.

XS
SM
MD
LG