Linkovi

Tko su republikanski kandidati za predsjednika 2012.?


Mike Huckabee odustao je od predsjedničke utrke u 2012. godini
Mike Huckabee odustao je od predsjedničke utrke u 2012. godini

Na izborima sljedeće godine jedan od republikanskih kandidata bit će suparnik predsjednika Obame. Neki od očekivanih kandidata, poput Mikea Huckebeeja i Donalda Trumpa, odustali su od kandidature

Mike Huckebee bi, bez ikakve, sumnje bio jedno od vodećih republikanskih imena, ali:

“Sve mi govori – idi, ali srce kaže – ne! I to je moja odluka,” kaže Huckabee.

Huckebee je, u prošloj predizbornoj kampanji 2008. godine, odlično započeo, bio je vodeći republikanski kandidat, da bi okončao kao drugi, iza Johna McCaina. I bez njega popis republikanskih kandidata je povelik, ali veliki su i problemi.

Tu je Mitt Romney – čiji plan o zdravstvenoj skrbi konzervativci naprosto mrze, skoro kao što mrze i plan predsjednika Obame. Newt Gingrich vuče mnogo političkih i osobnih problema iz prošlosti, Tim Pawlenty ima problema uvjeriti glasače da nije – dosadan. Nekoliko imena se povlači više po novinama nego po eventualnim listama: kao na primjer guverner Indiane, Mitch Daniels, koji može imati određenu snagu. Zanimljiva je osoba – vozi Harley Davidson, strašno se zalaže za kresanje proračuna, ali još nije odlučio. Kaže – odlučit će do kraja mjeseca.

U međuvremenu je dobio potporu bivše prve dame, Laure Bush.

Poput Mikea Huckabeeja, i Donald Trump je odustao od kandidature.

John Huntsman, bivši guverner i američki veleposlanik u Kini, mogao bi biti zanimljiv kandidat. A što je sa Sarahom Palin koja je nedavno zaposlila novog savjetnika za vanjsku politiku? Je li to znak da će u predsjedničku utrku?

I na kraju ime koje bi umjereni republikanci svakako voljeli vidjeti na popisu predsjedničkih kandidata: guverner New Jerseya – Chris Christie. No, on tvrdi da se ne natječe za predsjednika.

Međutim, mnogi republikanci odbijaju prihvatiti tu njegovu izjavu te ga još uvijek nagovaraju da to učini.

XS
SM
MD
LG