Linkovi

Tko su kandidati za Grammyja u kategoriji Americane, bluegrassa i suvremenog folka?


Album "The Age of Miracles" mogao bi Mary Chapin Carpenter donijeti njenog šestog Grammyja
Album "The Age of Miracles" mogao bi Mary Chapin Carpenter donijeti njenog šestog Grammyja

U kategoriji najboljeg bluegrass albuma ove se godine natječu Patty Loveless sa svojim 16. solo albumom "Mountain Soul II," sastav Steeldrivers sa svojim drugim albumom "Reckless," The Del McCoury Band s albumom "Familiy Circle," te Sam Bush s albumom "Circle Around Me"

U nedjelju, 13. veljače, u Los Angelesu se dodjeljuju nagrade Grammy za najbolja glazbena dostignuća protekle godine. Pogledajmo tko su nominirani izvođači u kategorijama Americana, bluegrass i suvremene folk glazbe.

Mary Chapin Carpenter je u svojoj karijeri do sad prodala 13 milijuna albuma i dobila pet Grammy nagrada, a možda joj se ove godine posreći da dobije i šesti za svoj album pod nazivom „The Age of Miracles“ u kategoriji suvremene folk glazbe. Tema albuma su odnosi u stvarnom svijetu.

"The Age of Miracles" je 12. po redu solo album Mary Chapin Carpentner, za koji je skladbe napisala tijekom oporavka od ozbiljne bolesti, koja ju je prisilila na pauzu dugu godinu dana. Ostali kandidati u toj kategoriji su duo Jackson Browne i David Lindey, Guy Clark, Richard Thompson i Ray LaMontage. Rayova skladba "Beg, Steal or Borrow" također je jedna od pet kandidata za Grammya za najbolju skladbu godine. Uistinu je posebna stvar vidjeti jednog folk glazbenika u borbi za taj trofej, s obzirom da tom kategorijom obično dominiraju puno komercijalno uspješniji izvođači - ove su godine to Miranda Lambert, Cee Lo Green, Lady Antebellum te Eminem s Rihannom.

U Americana kategoriji natjecatelji su Rosanne Cash, sastav Los Lobos, Willie Nelson, Mavis Staples te Robert Plant, koji je i nominiran u kategoriji najboljeg pjevača za izvedu skladbe "Silver Rider" s albuma "Band of Joy."

Album "Band of Joy" Roberta Planta natječe se ove godine za dvije nagrade Grammy, zahvaljujući odličnim skladbama, pjevanju i sviranju glazbenika, među kojima su Buddy Miller, Patty Griffin i Darrell Scott, koji je nominiran i u kategoriji najboljeg country instrumentalista gdje mu je konkurent Marty Stewart. On je također nominiran u dvije kategorije - druga je za najbolji country duet, za skladbu "I Run To You," koju je snimio s Connie Smith.

U kategoriji najboljeg bluegrass albuma ove se godine natječu Patty Loveless sa svojim 16. solo albumom "Mountain Soul II," sastav Steeldrivers sa svojim drugim albumom "Reckless," The Del McCoury Band s albumom "Familiy Circle," te Sam Bush s albumom "Circle Around Me." Sam Bush je zaslužan za širenje obzora bluegrass glazbe, u koju je uključio elemente jazza, folka, countrya i rocka.

U bluegrass kategoriji nominiran je i Peter Rowan čiji novi album "Legacy" označava njegov povratak bluegrass glazbi, na koju očito nikad nije zaboravio. Tko će odnijeti nagrade vidjet ćemo 13. veljače, kada će se u Los Angelesu održati svečanost dodjele Grammyja.

XS
SM
MD
LG