Linkovi

Tko su favoriti za večerašnjeg Tonyja?


Tko su favoriti za večerašnjeg Tonyja?
Tko su favoriti za večerašnjeg Tonyja?

Drugi favoriti s filmskih ekrana su Catherine Zeta Jones, Viola Davis, Alfred Molina, Liev Schreiber te Angela Lansbury

Ljubitelji kazališta večeras će moći pratiti televizijski prijenost 64.-e svečanosti dodjele nagrada Tony. Njome će se okruniti najbolje kazališne predstave i najbolji glumci na njujorškom Broadwayu u protekloj godini. Pogledajmo tko su najizgledniji dobitnici.

Mnogi kritičari predviđaju da će ovogodišnjeg Tonyja za najbolji mjuzikl osvojiti Memphis. Zvijezda ove predstave, Montego Glover, favoritkinja je u kategoriji najbolje glumice u mjuziklu. Mjuzikl obrađuje rani period rock n’ rolla, 1950.-ih godina u gradu Memphis u južnoj američkoj državi Tennessee, kad su crnački glazbenici napokon počeli razbijati rasnu segregaciju u glazbenim klubovima i radio emisijama.

Marilyn Stasio, kritičarka za časopis Variety, jedna je od Tony glasača. Ona prognozira da će pobjednik u kategoriji mjuzikla biti American Idiot, adaptacija punk-rock albuma sastava Green Day:

"Briljantno je napravljen, i svatko tko je ikad bio na Broadwayu zapanjen je da se na njemu daje jedan punk-rock mjuzikl. Međutim, on je inženjersko remek-djelo, fantastično za pogledati."

Marilyn Stasio i drugi kritičari jednoglasno predviđaju da će Red, drama o američkom slikaru Marku Rothku, pobijediti u kategoriji drame. Glavni glumac Alfred Molina na vrhu je liste za najboljeg glumca u drami.

Filmska zvijezda Denzel Washington još je jedan favorit za najboljeg glumca, u drami Augusta Wilsona, Fences, o životu američkih crnaca u 1950-ih godina. Ova je drama kandidat za najbolju ponovno postavljenu dramu. Očekuje se da će Viola Davis, koja u drami igra suprugu Denzela Washingtona, osvojiti Tonyja za najbolju glavnu glumicu u drami.

Holivudski glumci Liev Scheriber i Scarlett Johansson nominirani su za Tonyja za njihov nastup u drami Arthura Millera, A View From the Bridge, također kandidata za najbolju ‘oživljenu’ dramu. Kritičarka Marilyn Stasio kaže da je smeta ono što naziva ‘zaluđenošću’ Tony glasača filmskim zvijezdama koje povremeno nastupaju na Broadwayu:

"Oni samo moraju zakoračiti na pozornicu i odmah postaju nominirani za Tonyja. No, ove godine dogodilo se da imamo nekoliko velikih zvijezda koje su zakoračile na pozornicu i stvarno bile dobre."

Jedan od najomiljenijih događaja za Marilyn Stasio bio je prvi nastup na Broadwayu filmske zvijezde Catherine Zete Jones. Ona je nominirana za najbolju glavnu glumicu u mjuziklu, za ponovno postavljanje na scenu također nominiranog mjuzikla A Little Night Music. U njemu nastupa i Angela Lansbury, veteranka kazališne scene i filmskog ekrana, koja je u svojoj karijeri do sada osvojila pet nagrada Tony. Marilyn Stasio vjeruje da bi ona ove godine kući mogla ponijeti još jednu.

Neki kritičari predviđaju da bi Fela!, priča o nigerijskom glazbeniku Feli Kutiju, mogla osvojiti Tonyja za najbolji mjuzikl. Dvoje njegovih izvođača – glavni glumac Sahr Ngaujah i glumica Lillias White, također su među nominiranim umjetnicima za ovu prestižnu nagradu.

XS
SM
MD
LG