Linkovi

Tko je u krizi oko dodatnog zaduživanja izgubio, a tko dobio?


Djelatnici tokijske burze prate govor predsjednika Obame o postignutom kompromisu u vezi dodatnog zaduživanja vlade SAD
Djelatnici tokijske burze prate govor predsjednika Obame o postignutom kompromisu u vezi dodatnog zaduživanja vlade SAD

Rhodes Cook: "Mislim da je to sramota za naš image u svijetu. Ali, takva je naša politička scena u posljednjih 15 do 20 godina."

Washington se nalazi u fazi oporavka nakon teške bitke koja se vodila za podizanje praga zaduživanja savezne vlade. Predsjednik Obama potpisao je kompromisnu zakonsku mjeru u utorak, a njome će se omogućiti Washingtonu da podmiruje svoje financijske obveze.

U zamjenu za to republikancima je ispunjen zahtjev da se značajno smanji državna potrošnja. Obje strane dišu lakše nakon što se izbjegla nesolventnost, međutim, tek nas nekoliko mjeseci dijeli od jedne druge bitke – one o tome koliko velika bi trebala biti savezna valda, odnosno državna uprava.

Politička rasprava o pragu zaduživanja okupirala je Washington tjednima, a kad se prašina slegla većina političkih analitičara se složila da su republikanski zahtjevi o početku dramatičnog rezanja državne potrošnje promijenili političku ravnotežu u glavnom gradu.

Republikanci vjeruju da imaju zamah nakon što su zatražili oštre rezove kao cijenu za povećavanje praga zaduživanja. Mnogi su demokrati obeshrabreni, osjećajući da su previše popustili u rezovima i razočarani su što se predsjednik nije jače borio tijekom pregovora.

Raspravu o zaduživanju budno je pratila američka javnost, ali i mnogi diljem svijeta. Ono što se često moglo vidjeti bila je zbrkana demonstracija demokracije u praksi. Analitičar Rhodes Cook kaže: "Mislim da je to sramota za naš image u svijetu. Ali, takva je naša politička scena u posljednjih 15 do 20 godina. Bilo je mnogo kockanja s visokim ulozima između stranaka i nemogućnosti da se postignu dogovori kao što su to članovi kongresa činili u prošlosti."

S druge strane, teška pitanja nije lako riješiti Kongresu koji predstavlja želje velike, komplicirane demokracije, kaže bivši republikanski kongresnik Mickeys Edwards iz Oklahome: "Mi smo demokracija od 300 milijuna ljudi, vrlo raznovrsnih i to je način na koji se važne i velike odluke moraju donositi, tako da se za njih izborimo. Na kraju, postiglo se rješenje - sistem je funkcionirao. Nije se dogodilo preko noći, ali se dogodilo na vrijeme i prije negoli je došlo do bilo kakvog oblika nesolventnosti."

Republikanci su bili osokoljeni nakon prošlogodišnjih kongresnih izbora u kojem su osvojili većinu u Zastupničkom domu i smanjili demokratsku većinu u Senatu. Novi konzervativni članovi Kongresa, koje podržava tzv. Pokret čajanke – Tea Party – iskoristili su pitanje državnog zaduživanja kako bi ishodili raspravu o širem pitanju proračunskih rezova i smanjivanju državne uprave. "Mislim da smo konačno, po prvi put u generaciji, uistinu došli do srži rasprave koja bi se trebala odvijati u ovoj zemlji, oko toga kakvu vrstu države želimo" - kaže Rhodes Cook.

Nakon potpisivanja zakonske mjere o zaduživanju, predsjednik Obama brzo se okrenuo politici zapošljavanja i rastu gospodarstva - dvije teme su na vrhu liste prioriteta glasača, uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine. Rhodes Cook kaže da je predsjednik Obama u raspravi o zaduživanju imao veliki politički ulog, jer je nesolventnost mogla baciti američko gospodarstvo u kaos i dodatno oslabiti njegove izglede na izborima sljedeće godine: "Ne znam ima li sada bolje šanse. Recimo to ovako - ne vjerujem da su slabije. Mislim da bi mu nesolventnost zaista štetila, a to je izbjegnuto."

Ali bivši kongresnik Mickey Edwards kaže da nijedna strane nije stekla veliku prednost: "Nijedna strana nije pobijedila. Ankete pokazuju da je popularnost i republikanaca i demokrata pala, i to i za Kongres i za predsjednika. Svi su izgubili."

Sljedeća bitka za opseg državne potrošnje vodit će se kasnije ove godine, kad će posebni dvostranački kongresni panel preporučiti dodatna smanjenja proračunskog manjka, za što se očekuje da će ponovno rasplamsati stranačke borbe. Demokrati ustraju u tome da se mora raspraviti i povećavanje poreza, čemu će se republikanci žestoko opirati.

XS
SM
MD
LG