Linkovi

Izbori za Kongres: Tko će za koga glasati?


Ulice u Honoluluu na Hawaiima također su poprište intenzivne izborne kampanje
Ulice u Honoluluu na Hawaiima također su poprište intenzivne izborne kampanje

Andy Barr, novinar web portala Politico, kaže da su Amerikanke nezavisne političke orijentacije prije dvije godine podržale Baracka Obame ali da su se u međuvremenu od njega udaljile

U posljednjim danima izborne kampanje u Sjedinjenim Državama izborne se aktivnosti intenziviraju. Obje glavne političke strane pokušavaju doprijeti do skupina glasača kako se izbori 2. studenoga približavaju, nadajući se da će motivirati izborno tijelo da izađe na birališta na izborni dan.

Ankete daju oporbenim republikancima veliku prednost na ovim izborima koji se održavaju na polovici predsjedničkog mandata. Već mjesecima ankete pokazuju da su republikanski glasači, posebice konzervativci, motivirani za ovogodišnje izbore i da će njihov odaziv biti velik.

Imajući to na umu predsjednik Obama i drugi vodeći demokrati angažirani su u animiranju glasačkog bloka koji je igrao vrlo važnu ulogu u pobjedi Baracka Obame na predsjedničkim izborima prije dvije godine: "Kao što ste to učinili 2008. godine, i sad vi možete pobijediti uvriježena razmišljanja. Da, vi to možete. Da, vi to možete."

Posljednje ankete pokazuju da je veći broj utrka za Senat sve tješnji u posljednjim danima kampanje, što pruža određeno ohrabrenje demokratima. Većina analitičara očekuje velike republikanske dobitke u Zastupničkom domu, a mnogi već sad predviđaju da će republikanci osvojiti 39 dodatnih mjesta koja su im potrebna da preuzmu kontrolu nad ovim domom Kongresa. Republikanci bi trebali osvojiti deset dodatnih mjesta u Senatu da osvoje većinu, međutim, većina analitičara vjeruje da će to biti teže ostvariti negoli osvojiti većinu u Zastupničkom domu. Obje glavne stranke oslanjaju se na snažnu podršku temeljnih biračkih grupacija koje su lojalne svojoj stranci od jednog izbornog ciklusa do drugog.

Mike O'Brian piše za list The Hill u Washingtonu. On kaže da su demokrati koncentrirani na to da će iste ključne glasačke skupine, koje su igrale veliku ulogu u izbornoj pobjedi predsjednika Obame prije dvije godine, izići na glasovanje u studenome: "To će biti mladi glasači, oni koji glasuju po prvi put, koji su izišli na glasovanje 2008. godine. Ženski glasači, ljudi iz manjinskih zajednica i slično. Te skupine glasača uistinu su se odazvale u velikom broju 2008. i to je bilo bez presedana."

Glasovi Amerikanki su od posebne važnosti za demokrate. One čine većinu stanovništva i povijesno gledano glasuju za demokratske kandidate. Međutim, ove godine to je drugačije, kaže Andy Barr koji piše ta web sajt Politico: "Amerikanke umjerene orijentacije sada su u velikoj mjeri neopredijeljene. One su uvjerljivo glasovale za Baracka Obamu u posljednjem ciklusu i to je išlo u prilog demokrata. Sad ankete pokazuju da se okreću republikancima, tako da demokrati čine sve što mogu kako bi pokušali osvojiti umjerene glasači."

Republikanci računaju na velik odaziv glasača muškaraca bijelaca i starijih glasača da im donesu pobjedu 2. studenoga. Te skupine su posebno bile uključene u Pokret čajanke ove godine, neformalne koalicije konzervativaca koji se zalažu za manju vladu i manje poreze. Marc Rubio je republikanski kandidat koji se natječe za senatsko mjesto iz savezne države Floride. On je također ljubimac aktivista iz Pokreta čajanke na nacionalnoj razini. "Nalazimo se na rubu toga da budemo prva generacija Amerikanaca koja će ostaviti sljedeću generaciju Amerikanaca da im bude gore negoli nama" - rekao je nedavno Rubio.

Andy Barr iz web sajta Politico kaže da su bijeli glasači i stariji glasači među najmotiviranijima ove godine i da su spremni pružiti podršku republikanskim kandidatima diljem zemlje: "Ranije, veliki je broj njih glasovao za Baracka Obamu. Ali sad vidimo ekstremno veliki broj muškaraca bijelaca i starijih kako su spremni glasovati za republikance.

Kao dodatak kongresnim izborima ove godine, 37 od 50 američkih saveznih država također bira i svoje guvernere.

XS
SM
MD
LG