Linkovi

Tjelovježbom protiv demencije


Tjelovježbom protiv demencije
Tjelovježbom protiv demencije

I aktivnosti nižeg intenziteta, poput hodanja ili obavljanja kućanskih poslova, korisne za smanjenje rizika od demencije

Sve je više dokaza koji pokazuju da tjelesna vježba može smanjiti rizik od demencije. U jednom od najnovijih istraživanja, znanstvenici su mjerili stvarnu tjelesnu aktivnost, a nisu se oslanjali na odgovore ispitanika po sjećanju.

Većina znanstvenika koji proučavaju fizičku aktivnost i demenciju oslanjaju se na izvješća koja ispitanici sami daju. Primjerice, pitaju sudionike istraživanja kakvim su se vježbama bavili u posljednjih tjedan dana.

No, ovakva vrsta prikupljanja podataka nije bez problema. Laura Middleton, iz Znanstveno-istraživačkog instituta Sunnybrook i Sveučilišta Waterloo u Kanadi, kaže da se ljudi jednostavno ne sjećaju što su sve radili. Uz to, neke vrste vježbi navode češće nego druge.

"Izvješća ispitanika dobra su kada se radi o trčanju, vožnji bicikla ili tenisu, no vježbe nižeg intenziviteta, poput hodanja, ili obavljanja dnevnih kućanskih poslova ne spominju se baš najbolje, a takve bi aktivnosti također mogle biti učinkovite kada se radi o riziku od kognitivnih problema," kaže Middleton.

Kako bi zaobišla taj problem, dr. Middleton mjeri fizičku aktivnost koristeći dvostruko obilježenu vodu, koja sadrži izotopne varijante vodika i kisika. Sudionici u ovom petogodišnjem istraživanju pili su male količine te vode, a, kasnijim mjerenjem razine izotopa u njihovoj mokraći, mogla se izračunati njihova potrošnja energije.

"Ustanovili smo da postoji snažna veza između utrošene energije i rizika od kognitivnih ispada, s tim da je taj rizik kod onih sa višom razinom utrošene energije bio 90 posto niži tijekom perioda u kom smo pratili ispitanike u odnosu na one čiji je nivo utrošene energije bio nizak," kaže dr. Middleton.

Laura Middleton i njeni kolege opisale su rezultate svog istraživanja u online publikaciji Archives of Internal Medicine, koju objavljuje Američka liječnička udruga. U istoj publikaciji, izašao je još jedan članak o istraživanju koje su proveli znanstvenici u Francuskoj, proučavajući povezanost između tjelesne aktivnosti i demencije na velikoj grupi žena s faktorima rizika za srčane bolesti, kao što su gojaznost i dijabetes. U tom istraživanju, žene koje su svakodnevno pola sata hodale ubrzanim tempom imale su manji rizik od kognitivnih poremećaja.

U komentarima na ovo istraživanje, Dr. Eric Larson kaže da ova istraživanja pružaju dodatne dokaze da tjelesna aktivnost može smanjiti rizik od kognitivnih problema: "Ljudima nije očigledno da tjelovježba čini naš mozak zdravijim. No, kako svako novo istraživanje detaljnije analizira ovu povezanost na određenim skupinama ili koristi različite metode mjerenja, time znanstvena osnova za takvu povezanost postaje sve uvjerljivija."

Larson piše da bi se, s nakupljanjem sve većeg broja dokaza, istraživanja sad trebala usredotočiti na najbolje načine da se ljude potakne da budu aktivni, naročito u kasnijim godinama života.

XS
SM
MD
LG