Linkovi

Titusville na Floridi žali za Atlantisom


Glavna ulica u Titusvilleu, Florida
Glavna ulica u Titusvilleu, Florida

Mark Barker: "Naše mjesto ovisi o svemirskom program. Mnogo nas radi u svemirskom centru, a bez njega bit će dosta nezaposlenih."

Dio Floride popularno nazvan “Obala svemira” ima tri poznata stanovnika koja se spremaju u mirovinu – raketoplani Endeavour, Discovery i Atlantis.

Ljeto u Titusvilleu je vrlo zabavno - već desetljećima, nebo nad gradićem nudi pravi spektakl - lansiranje u svemir. Gradić je dio američke Space Coast, uz Indian River Lagoon, odmah nasuprot NASA-inog Svemirskog centra Kennedy.

Gradonačelnik Titusvillea Mark Ryan o svom mjestu kaže: "Titusville je rodno mjesto svemirskog programa. Iz Svemirskog centra Kennedy, koji je samo 9 milja istočno uzletjele su mnoge rakete, od samog početka svemirskog programa, te su tako ovaj gradić i svemir usko povezani."

To je očito u ovom gradiću od 45 tisuća stanovnika, od kojih velik broj radi na poslovima vezanim za svemirski program. Sada, kad NASA prestaje sa 30-godišnjim programom raketoplana, mnogi su stanovnici zabrinuti. Jedan od njih, Mark Barker, vlasnik zabavnog parka s tematikom svemira kaže: "Naše mjesto ovisi o svemirskom program. Mnogo nas radi u svemirskom centru, a bez njega, bit će dosta nezaposlenih."

No, svemirski centar neće nestati samo zato što je program raketoplana okončan. "Svemirski centar Kennedy neće se zatvoriti. Američki će svemirski program samo krenuti u jednom drugačijem pravcu. Sada ćemo raditi na komercijalnim svemirskim putovanjima" - rekao nam je glasnogovornik Centra Kennedy.

Program raketoplana koštao je od 1980. više od 113 milijardi dolara, i NASA ga više ne može priuštiti. Sada naglasak stavlja na razvoj sljedeće generacije svemirskih letjelica.

Međutim, stanovnici Titusville-a žalosni su što je 'svemu došao kraj'. Bob Kirk prodaje poslovne nekretnine već 45 godina - skoro jednako dugo koliko se svemirski program nalazi na istočnoj obali Floride. "Zaista je tužno kad se ovako nešto dogodi, i kada moji prijatelji počnu odlaziti iz grada, zbog toga što više ovdje namaju posao' - kaže Bob Kirk.

Oko tisuću uposlenika NASA-e trenutno su prebačeni na druge poslove u agenciji. No, tisuće drugih mogli bi izgubiti posao. "Sljedecih četiri, pet godina bit će prilično teško, i mnogi ljudi si neće moći priuštiti da ostanu u gradu. Već imamo dosta praznih kuća, a u sljedećim tjednima bit će ih još i više. Bio sam tu 1972. kada su otpuštali radnike, i opet 1986. – no mi se i dalje mučimo i nekako opstajemo" - kaže gradonačelnik Titusvillea.

1972. završio je program letova na Mjesec Apollo. Sljedeća misija u svemir lansirana je s tog mjesta tek devet godina kasnije. Nakon eksplozije raketoplana Challenger 1986. godine, svi su raketoplani prizemljeni - skoro tri godine.

Era raketoplana završava slijetanjem Atlantisa koje je predviđeno za 21. srpnja.

XS
SM
MD
LG