Linkovi

Specijalna veza između Titusville-a i svemira


Titusville leži odmah preko puta centra za istraživanje svemira na Floridi
Titusville leži odmah preko puta centra za istraživanje svemira na Floridi

U trenucima dok NASA u mirovinu odvodi flotu shuttlova staru 30 godina, mnogi stanovnici su zabrinuti zbog mogućeg gubitka radnih mjesta.

Tri poznata stanovnika takozvane svemirske obale Floride sada odlaze u mirovinu. To su svemirski shuttlovi Endeavour, Discovery i Atlantis.

To je mali, tipično američki grad. Ali decenijama na nebu iznad ovog mjesta se mogla vidjeti osobita vrsta spektakla. Lansiranje svemirskih brodova. Titusville na Floridi je dio takozvane svemirske obale, dijela koji se proteže duž lagune Indian River, direktno preko puta centra za istraživanje svemira Kennedy. Mark Ryan je gradski zvaničnik.

Titusville je rodno mjesto svemira--rakete su se, još od početka programa istraživanja svemira, lansirale iz centra Kennedy, koji je oko 9 milja istočno. Svemir i Titusville su potpuno povezani, kaže gospodin Ryan.

I to je očigledno u ovom gradu sa 45 hiljada stanovnika.

Ovdje žive mnogi ljudi koji su odrasli sa svemirskim programom i koji imaju članove obitelji, roditelje, bake i dede koji su na njemu radili.

Specijalna veza između Titusville-a i svemira
Specijalna veza između Titusville-a i svemira

U trenucima dok NASA u mirovinu odvodi flotu shuttlova staru 30 godina, mnogi stanovnici su zabrinuti. Mike Barker je vlasnik atrakcije Space walk of the space coast koja nudi festivalsku zabavu.

Ova se zajednica okreće oko svemirskog programa. Poznajem ljude u svojoj zajednici koji rade u centru za istraživanje svemira. Bez tog centra, mnogi će izgubiti posao, kaže Mike Barker.

Ali centar za istraživanje svemira se neće zatvoriti sa okončanjem shuttle programa.

Centar za istraživanje svemira Kennedy se neće zatvoriti. To je samo novi smjer kojim će Amerika krenuti u svemir.Oslanjaćemo se na komercijalne letove u svemir, kaže Mark Ryan.

Svemirski shuttle program je koštao preko 113 milijardi dolara i NASA ne može priuštiti da razvija novu tehnologiju za svemirske letjelice i istovremeno održava trenutnu flotu shuttlova. Novi fokus NASA-e je razvoj sljedeće generacije svemirskih letjelica. Bob Kirk radi kao agent za nekretnine u Titusvilleu već 45 godina, skoro isto toliko dugo koliko postoji i centar za istraživanje svemira Kennedy na Floridi.

Tužno je vidjeti da se to dešava, i ja gubim mnogo prijatelja iz Titusvillea zbog ukidanja radnih mjesta, kaže Bob Kirk.

Specijalna veza između Titusville-a i svemira
Specijalna veza između Titusville-a i svemira

Oko hiljadu uposlenika NASA-e koji trenutno rade na svemirskom programu će biti premješteni na druge poslove u NASA-i. Ali još na hiljade bi mogli izgubiti posao.

Narednih 4 ili 5 godina će biti teško, i mnogi neće biti u mogućnosti ostati ovdje. Trenutno ima toliko kuća koje su prazne i još mnoge će ostati prazne nakon sljedeće sedmice. Bio sam ovdje 1972 kada su sve radnike otpustili, kao i 1986, ali mi se jednostavno borimo i prebrodimo krizu, kaže gospodin Kirk.

1972 je okončana misija Apolla na mjesecu. Nakon toga je prošlo devet godina prije nego je lansirana sljedeća letjelica sa posadom. Nakon što je Challenger eksplodirao neposredno nakon polijetanja 1986, flota shuttlova je bila prizemljena gotovo tri godine. Lori Garver je zamjenica administratora NASA-e.

Trebamo imati sisteme uz koje ćemo moći priuštiti da letimo, ne samo za NASA-u, već i za vojsku i u komercijalne svrhe, kako bi takozvana svemirska obala mogla ponovo biti živahno mjesto kakvog ga poznajemo, kaže Lori Garver.

Era svemirskih shuttlova se završava sa slijetanjem Atlantisa.

XS
SM
MD
LG