Linkovi

Tisuće policajaca osiguravaju doček nove godine u New Yorku


Tisuće policajaca osiguravaju doček nove godine u New Yorku
Tisuće policajaca osiguravaju doček nove godine u New Yorku

Očekuje se da će se na dočeku Nove godine na njujorškom Times Squareu okupiti milijun ljudi

Na dočeku Nove godine na njujorškom Times Squareu okupit će se milijun ljudi. Jučer je održana generalna proba spuštanja velike kristalne kugle, tradicije koja je započela još 1907. godine. Prva kugla bila je napravljena od željeza i drveta, a današnja, koja je veća i daleko svjetlija, od kristala, kaže jedan od organizatora Jeffrey Strauss.

"Kugla se sastoji od 2,680 kristalnih pločica ispod kojih se nalazi 32 i pol tisuće LED žaruljica koji stvaraju 16 milijuna boja i milijarde različitih svjetlosnih uzoraka. Kao da se radi o kaleidoskopu na nebu."

Javni dočeci Nove godine na njujorškom Times Squareu održavaju se još od 1904. godine kad je bilo proslavljeno otvaranje sjedišta New York Timesa i dovršetak prve linije gradske podzemne željeznice. Danas se uglavnom radi o proslavi za televiziju. Ranije ove godine najpoznatiji njujorški trg bio je poprište neuspjelog terorističkog napada. Trenutno nema nikakve konkretne ili vjerodostojne prijetnje no - kao i uvijek - poduzete su dodatne mjere sigurnosti, pojašnjava načelnik policije Raymond Kelly.

"Rasporedit ćemo nekoliko tisuća policajaca. Po našim indicijama doček će proteći sigurno i sretno."

Pored tisuća policajaca u uniformama i u civilu na zgradama u krugu Times Squarea postavljene su brojne sigurnosne kamere, sve šahte na pločnicima i kolnicima bit će zatvorene, a područjem će se kretati i ophodnje sa psima uvježbanima za otkrivanje eksploziva.

"Razmješteno je dosta opreme za detekciju, imamo pripremljene automobile, helikoptere. Tu je i nekoliko tisuća detektora radioaktivnog materijala."

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg poručuje: "Svake godine imamo super slavlje i vjerujem da će tako biti i ove."

Vlasti kažu da veliki snijeg, koji je napadao prije nekoliko dana, neće utjecati na proslavu ni funkcioniranje organa reda i sigurnosti. Službe za uklanjanje snijega obavile su svoj posao na Times Squeru, a ostalo - više temperature.

XS
SM
MD
LG