Linkovi

Ukrajina: Yanukovich opozvan, Tymoshenko pustena na slobodu


Ukraine Protests
Ukraine Protests
Ukrajinci su primili tek iz zatvorske bolnice pustenu bivsu premijerku Juliju Timosenko kao nacionalnog heroja, kada se u subotu predvece obratila prosvjednicima u Kijevu, hrabreci ih i pozivajuci da nastave prosvjede.
Govoreci dok je sjedila u invalidskim kolicima, usljed teskog bola u ledjima od kojeg pati, Timosenko je nazvala prosvjednike junacima i najboljim sto Ukrajina ima, zamolivsi iha da niposto ne odustanu, nakon cega je zaplakala.
Julia Timosenko je kazala okupljenima na Maidanu da je diktatura pala, i potom odala pocast svim onima koji su izgubili zivote.

Sjedinjene Drzave su pozdravile najnoviji razvoj dogadjaja u Ukrajini i pozvali na brzo formiranje vlafe nacionalnog jedinstva. U saopcenju iz Bijele Kuce se kaze da bi ovi najnoviji dogadjaji mogli pomaknuti Ukrajinu blize okoncanju nasilja, ustavnim promjenama i ranim izborima. Bijela je kuca takodjer pozdravila oslobadjanje Julije Timosenko rijecima:

"MI pozdravljamo pustanje bivse premijerke Julije Timosenko iz zatvora, zelimo joj brzi oporavak nakon sto konacno bude izlozenaodgovarajucoj medicinskoj njezi, " stoji izmedjuostalog u saopcenju Bijele Kuce.

Ranije je ukrajinski parlament izglasao opoziv predsjednika Viktora Janukoviča i raspisao prijevremene predsjedničke izbore za 25. maja, iako Janukovič kaže da nema namjeru da podnese ostavku ili napusti zemlju.

Tom su prilikom poslanici i izglasali momentalno oslobađanje opozicionog lidera Julije Timošenko, koja je nešto kasnije oslobođena iz zatvorske bolnice u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, gdje je služila kaznu za zloupotrebu vlasti.

U današnjem intervjuu za ukrajinsku televiziju, Janukovič je rekao da namjerava da ostane na položaju, a nasilnu pobunu u zemlji nazvao primjerom "puča" i uporedio je sa dolaskom nacista na vlast u Njemačkoj tokom 1930-ih. Predsjednik Ukrajine, koji se takođe nalazio u Harkovu, blizu granice sa Rusijom, rekao je i da su sve današnje odluke parlamenta nezakonite.

Opozicioni lider Vitalij Kličko danas je pozvao predsjednika da podnese ostavku, kako bi se izbori održali do maja.

Do dramatičnog razvoja događaja došlo je nakon sto su ukrajinski prosvjednici upali u predsjedničke prostorije u Kijevu, dok se hiljade ljudi ponovno okupilo na Trgu nezavisnosti ili Majdanu, pozivajući Janukoviča da podnese ostavku.

Demonstranti su se takođe usprotivili sporazumu koji su Janukovič i opozicioni predstavnici potpisali juče, u cilju okončanja političke krize u zemlji. Tim sporazumom vraća se na snagu Ustav iz 2004, kojim se ograničava moć predsjednika. Njime se takođe uspostavlja koaliciona vlada i raspisuju vanredni izbori.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je zvaničnicima iz Francuske, Poljske i Njemačke rekao da opozicija nije ispunila stavke iz jučerašnjeg sporazuma, u čijem kreiranju su učestvovali ministri te tri zemlje.
XS
SM
MD
LG