Linkovi

Faisal Shahzad priznao da je treniran u Pakistanu


Avion kompanije Emirates kojim je Faisal Shahbaz pokušao otići u Dubai
Avion kompanije Emirates kojim je Faisal Shahbaz pokušao otići u Dubai

Američke vlasti su optužile u Pakistanu rodjenog, američkog gradjanina za terorizam u vezi neuspjelog bombaškog napada na Times Square-u u New Yorku. 30 godišnji Faisal Shahzad jučer je optužen sa pet tečaka nakon što je uhapšen dok je pokušavao napustiti New York na letu za Dubai. Zvaničnici kažu da je optuženi priznao da je u Pakistanu imao trening za upotrebu eksploziva.

Faisal Shahzad
Faisal Shahzad

Faisal Shahzad je optužen za terorizam, eksploziv, namjeru upotrebe oružja za masovna razaranja i druga krivična djela. Američki državni tužitelj, Eric Holder kaže da je Shahzad dao korisne informacije i priznao svoju uključenost u pokušaj napada:

"Prema onome što do sada znamo, jasno je da je to bila teroristička zavjera sa namjerom ubijanja Amerikanaca na jednom od najprometnijih mjesta u zemlji."

Shahzad je zamalo uspio otići iz zemlje u ponedjeljak veče avionom za Dubai. Zvaničnici kažu da je avion već bio na pisti aerodroma Kennedy kada su ga zaustavili agenti FBI i uhapsili Shahzada.

"Očito, on je bio u avionu, u kojeg ga nije trebalo pustiti", kaže gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg.

Turisti i gradjani New Yorka ponovo su na Times Square-u
Turisti i gradjani New Yorka ponovo su na Times Square-u

Policija je Shahzada dovela u vezu sa vozilom parkiranim na Times Squere-u, u kojem je nadjen materijal za bombu: boce sa plinom, sredstva za vatromet i detonator koji, srećom, nije djelovao.

Zvaničnici kažu da je Shahzad prošle godine postao američki gradjanin, i nedavno pet mjeseci proveo u Pakistanu. Tužitelji kažu da je priznao da je treniran za pravljenje bombi, a u medjuvremenu su pakistanske vlasti uhapsile još nekoliko osoba u Karachiju.

Dan kasnije u video poruci na Interentu Taliban u Pakistanu je preuzeo odgovornost za neuspjeli napad. Ali policija kaže da je video postavljen iz Connecticuta.

Zvaničnici u New Yorku odaju priznanje uličnom prodavaču koji je izvjestio o sumnjivom dimu iz parkiranog vozila u subotu uvečer.

"Ovaj neuspjeli napad jasno pokazuje od kolikog je značaja oprez gradjana za opću sigurnost", kaže ministrica za Unutarnju sigurnost SAD, Janet Napolitano.

Neuspjeli napad je tema stanovnika i turista na Times Squere-u.

"Da, danas izgleda drukčije, Obično je više ljudi na ulici nego sada", kaže jedan od turista.

"Kao dijete, rastući u New Yorku, mama bi obično otvorila vrata i puštala nas napolje sa našim biciklima, našim igrama govoreći - Vidimo se u pet sati. Možete li to danas zamisliti sa djecom uzrasta 7 ili 8 godina u New Yorku", pita se stanovnik New Yorka.

Predsjednik Barack Obama u medjuvremenu kaže:

"Kao Amerikanci, i kao zemlja, mi nećemo biti terorizirani. Nećemo dozvoliti da nas zahvati strah, da budemo uznemirivani."

XS
SM
MD
LG