Linkovi

Senator iz Južne Karoline Tim Scott traži republikansku predsjedničku nominaciju


Republikanski predsjednički kandidat i američki senator Tim Skot govori na sastanku gradske skupštine u Mančesteru, New Hampshire, 8. maja 2023.
Republikanski predsjednički kandidat i američki senator Tim Skot govori na sastanku gradske skupštine u Mančesteru, New Hampshire, 8. maja 2023.

Tim Skot iz Južne Karoline, usamljeni crni republikanac američkog Senata, objavio je u ponedeljak da se kandiduje za predsjedničku nominaciju ove stranke 2024. godine, pridružujući se rastućem polju izazivača koji žele da svrgnu demokratskog predsjednika Joe Bidena na izborima za 18 mjeseci.

Skot, 57, otvorio je svoju dalekosežnu kandidaturu u svojoj matičnoj državi na svojoj alma mater, Charleston Southern University. Dodao se na listu republikanskih kandidata za koju nacionalne ankete pokazuju da dominira bivši predsjednik Donald Trump, koji nastoji da povrati Bijelu kuću nakon što je izgubio svoju kandidaturu za reizbor 2020. od Bidena.

Scotta je prvi put u Senat 2012. godine imenovala tadašnja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, koja i sama traži republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine. Nacionalne ankete republikanskih glasača pokazuju da su i Haley, bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima, i Scott zaglibili u jednocifrenim brojevima, daleko iza Trumpa i guvernera Floride Rona DeSantisa, za kojeg se očekuje da će se i sam zvanično pridružiti republikanskom nadmetanju za predsjedničku nominaciju kasnije ove sedmice.

Scott se nada da će se istaknuti na republikanskom polju optimističnijom retorikom od svojih konzervativnih rivala. S obzirom da je njegova kršćanska vjera sastavni dio njegove političke i lične priče, Scott često citira Bibliju na događajima u svojoj kampanji, čak joj dajući naziv "Vjera u Americi" na svojoj turneji prije kampanje.

Supporters take selfies ahead of the presidential campaign launch of Senator Tim Scott, in North Charleston, South Carolina, May 22, 2023.
Supporters take selfies ahead of the presidential campaign launch of Senator Tim Scott, in North Charleston, South Carolina, May 22, 2023.

Lako je dobio ponovni izbor u Senat prošle godine i u kasi mu je ostalo 22 miliona dolara koje odmah namjerava uložiti u svoju kampanju za predsjedničku nominaciju, koristeći ih za televizijske reklame u državama s ranim glasanjem uoči stranačkih predsjedničkih izbora u prvim mjesecima 2024.

Skot se u Senatu svrstao u redove mainstream republikanskih pozicija. On želi smanjiti državnu potrošnju i ograničiti abortus, rekavši da će, ako bude izabran za predsjednika, potpisati savezni zakon o zabrani pobačaja nakon 15 sedmica trudnoće.

Scott je, međutim, vršio pritisak na republikance da uvedu neke mjere za reviziju policije od smrti crnca Georgea Floyda u Minneapolisu 2020. godine, i povremeno je kritizirao Trumpov odgovor na rasne tenzije. Ali Scott je zadržao općenito srdačan odnos s Trumpom i nije navukao bijes bivšeg predsjednika, možda zato što Trump ne vidi Scotta, za razliku od DeSantisa, kao neposrednu političku prijetnju u nadmetanju republikanaca za nominaciju.

U video snimku koji najavljuje njegov istraživački odbor ranije ove godine, Scott se pozicionirao kao protuotrov za "radikalnu ljevicu" - priču o uspjehu koju je sam napravio kao sin samohrane majke koja je pobijedila siromaštvo. On je takođe žalio demokratske lidere jer bespotrebno dijele zemlju negovanjem "kulture negodovanja".

Preduzetnik Vivek Ramaswamy i bivši guverner Arkanzasa Asa Hutchinson također su na predsjedničkom polju republikanaca i mogli bi im se pridružiti drugi koji žele prestići Trumpa. Bivši predsjednik, dok je vodio ankete, suočava se s nekoliko krivičnih istraga o njegovoj ulozi u pokušaju da poboljša svoj gubitak od Bidena i njegovom zadržavanju povjerljivih dokumenata nakon što je napustio funkciju početkom 2021. Trump je već optužen za promjenu svoje kompanije za nekretnine poslovne evidencije da sakrije tajnu isplatu novca porno glumici neposredno pred njegovu pobjedničku kampanju 2016. i suočava se sa suđenjem početkom sljedeće godine.

Trumpov bivši potpredsjednik, Mike Pence, razmatra ulazak u takmičenje republikanaca za nominaciju 2024., kao i bivši guverner New Jerseya Chris Christie, guverner New Hampshirea Chris Sununu, gradonačelnik Miamija Francis Suarez i drugi.

XS
SM
MD
LG