Linkovi

Tim Pawlenty, kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju


Tim Pawlenty, kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju

Tim Pawlenty je putem Facebooka obavijestio pristaše da je poduzeo prvi korak u dugotrajnoj utrci za Bijelu kuću - osnovao je odbor koji će procijeniti kakve su njegove šanse da postane predsjednik države

Tim Pawlenty je prije nekoliko dana putem Facebooka obavijestio svoje pristaše da je poduzeo prvi korak u dugotrajnoj utrci za Bijelu kuću – osnovao je odbor koji će procijeniti kakve su njegove šanse da zaista i postane predsjednik države.

Tim Pawlenty na video snimci koja je postavljena na Facobooku kaže da je 'pred Amerikom bolja budućnost'. Budućnost koju obilježavaju 'nova radna mjesta i štedljivija država'. Odbor koji razmatra šanse ovog političara za položaj predsjednika države omogućava mu da počne s prikupljanjem donacija za svoju izbornu kampanju. Tim Pawlenty je prvi od prominentnijih republikanaca koji je poduzeo taj korak. Inače, on ima 50 godina i osam je godina bio guverner Minnesote. Njegovo najveće postignuće je to što je – uspješnim programom štednje - smanjio proračunski manjak ove savezne države, i to bez povećanja poreza. U svojim nastupima – na primjer nedavno u Iowi - Tim Pawlenty je istaknuo upravo taj svoj uspjeh.

"Problem je u Washingtonu. Tamo ima političara koji smatraju da je naš upravo nemoralno visoki državni dug nešto što zapravo i nije tako važno. A jest važno. Samo zašto što je Americi Grčka bila uzor u razvoju demokracije, ne znači da nam ta zemlja treba biti uzor kada su u pitanju državne financije."

Tim Pawlenty u govoru konzervativnim aktivistima Republikanske stranke često ističe i svoju kršćansku vjeru i protivljenje pobačaju. No, ankete pokazuju da ovaj političar u republikanskoj izbornoj bazi nije osobito popularan, pa čak niti poznat. Možda mu položaj ipak olakšava činjenica da među aspirantima za Bijelu kuću u njegovoj stranci ove godine nema izrazito poznatih političara. U svakom slučaju - kaže Peter Brown, istraživač javnog mnijenja koji radi na sveučilištu Quinnipiac u Connecticutu – pred Pawlentyjem je jako puno posla.

"Možda će se na republikanskim stranačkim izborima pojaviti u ovom trenutku malo znani kandidat koji će preko noći postati favorit, i na kraju predsjednički kandidat. Međutim, ako sada odete među građane i pitate tko je Tim Pawlenty, ljudi će vas blijedo gledati."

U ovom trenutku, najpoznatiji republikanski pretendenti za Bijelu kuću su Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa, Sarah Palin, bivša kandidatkinja za dopredsjednicu i bivša guvernerka Aljaske te New Gingrich, bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa. Javnost je upoznata s njihovim interesom za moguću predsjedničku kandidaturu, no niti jedan od njih nije još službeno najavio da želi stranačku nominaciju. Očekuje se da će se to dogoditi u sljedećih nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG