Linkovi

Tim Pawlenty, kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju


Tim Pawlenty, kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju
Tim Pawlenty, kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju

Tim Pawlenty je putem Facebooka obavijestio pristaše da je poduzeo prvi korak u dugotrajnoj utrci za Bijelu kuću - osnovao je odbor koji će procijeniti kakve su njegove šanse da postane predsjednik države

Tim Pawlenty je prije nekoliko dana putem Facebooka obavijestio svoje pristaše da je poduzeo prvi korak u dugotrajnoj utrci za Bijelu kuću – osnovao je odbor koji će procijeniti kakve su njegove šanse da zaista i postane predsjednik države.

Tim Pawlenty na video snimci koja je postavljena na Facobooku kaže da je 'pred Amerikom bolja budućnost'. Budućnost koju obilježavaju 'nova radna mjesta i štedljivija država'. Odbor koji razmatra šanse ovog političara za položaj predsjednika države omogućava mu da počne s prikupljanjem donacija za svoju izbornu kampanju. Tim Pawlenty je prvi od prominentnijih republikanaca koji je poduzeo taj korak. Inače, on ima 50 godina i osam je godina bio guverner Minnesote. Njegovo najveće postignuće je to što je – uspješnim programom štednje - smanjio proračunski manjak ove savezne države, i to bez povećanja poreza. U svojim nastupima – na primjer nedavno u Iowi - Tim Pawlenty je istaknuo upravo taj svoj uspjeh.

"Problem je u Washingtonu. Tamo ima političara koji smatraju da je naš upravo nemoralno visoki državni dug nešto što zapravo i nije tako važno. A jest važno. Samo zašto što je Americi Grčka bila uzor u razvoju demokracije, ne znači da nam ta zemlja treba biti uzor kada su u pitanju državne financije."

Tim Pawlenty u govoru konzervativnim aktivistima Republikanske stranke često ističe i svoju kršćansku vjeru i protivljenje pobačaju. No, ankete pokazuju da ovaj političar u republikanskoj izbornoj bazi nije osobito popularan, pa čak niti poznat. Možda mu položaj ipak olakšava činjenica da među aspirantima za Bijelu kuću u njegovoj stranci ove godine nema izrazito poznatih političara. U svakom slučaju - kaže Peter Brown, istraživač javnog mnijenja koji radi na sveučilištu Quinnipiac u Connecticutu – pred Pawlentyjem je jako puno posla.

"Možda će se na republikanskim stranačkim izborima pojaviti u ovom trenutku malo znani kandidat koji će preko noći postati favorit, i na kraju predsjednički kandidat. Međutim, ako sada odete među građane i pitate tko je Tim Pawlenty, ljudi će vas blijedo gledati."

U ovom trenutku, najpoznatiji republikanski pretendenti za Bijelu kuću su Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa, Sarah Palin, bivša kandidatkinja za dopredsjednicu i bivša guvernerka Aljaske te New Gingrich, bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa. Javnost je upoznata s njihovim interesom za moguću predsjedničku kandidaturu, no niti jedan od njih nije još službeno najavio da želi stranačku nominaciju. Očekuje se da će se to dogoditi u sljedećih nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG