Linkovi

Rex Tillerson nominiran za novog državnog sekretara


Novoizabrani predsjednik Donald Trump je nominirao izvršnog direktora naftne kompanije iz Teksasa na mjesto državnog sekretara. CEO kompanije Exon Mobil, Rex Tillerson, nema nikakvo diplomatsko iskustvo, ali ima poslovne veze u mnogim zemljama, osobito u Rusiji. U utrci za najvišu poziciju u kabinetu su bili bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, bivši guverner Massachusetsa i predsjednički kandidat 2012 Mitt Romeny, kao i bivši direktor CIA-e David Petreus.

O mogućoj nominaciji Rexa Tillesona je prvi put izvješteno prošle sedmice. Nakon njegovog drugog sastanka sa Trumpom u subotu, članovi tranzicionog tima su rekli da je on najbolji kandidat. Kritičari su odmah istakli da on nema nikakvo političko iskustvo, ali čini se da je Trump tražio druge vrste kvaliteta u osobi koju želi postaviti za državnog sekretara.

Za mene je velika prednost da on zna mnoge igrače i da ih dobro poznaje. On vodi velike poslove u Rusiji, rekao je Trump.

Zahvaljujući tim poslovima, ruski predsjednik Vladimir Putin je Tillersonu 2013 dodijelio Orden prijateljstva.

Putina poznajem od 1999, i sa njim imam veoma blizak odnos, rekao je Tillerson.

On je također kritizirao američke sankcije na Rusiju, usljed kojih je morao odustati od nekih veoma unosnih projekata u toj zemlji. Njegove veze sa Rusijom bi mogle otežati salušanje o njegovom potvrđivanju u senatu. Američki odnosi sa Rusijom su se pogoršali u posljednju sedmicu zbog obavještajnih izvještaja da je Moskva sponzorirala kibernetički upad, što je , kako neki navode, utjecalo na američke predsjedničke izbore prošlog mjeseca. Trumpova savjetnica Kellyanne Conway je jučer u programu Good morning America mreže ABC stala u odbranu Tillersonove nominacije.

On ne pije vodku sa Putinom u lokalnom baru, već sa njim ima odnose u poslovnom smislu, a znamo da mi nemamo dobre odnose sa mnogim zemljama u svijetu, uključujući i Rusiju.

Trump ponavlja da želi poboljšati odnose sa Moskvom. Neki analitičari kažu da je mogul sa nekretninama više zainteresiran za postizanje poslovnih sporazuma nego za političku ideologiju.

On ovdje zaista iznosi hrabar stav, izlaskom van politike i diplomatskih krugova izabravši nekoga ko je izvršni direktor i nema nikakvo iskustvo u politici ili diplomaciji, kaže Bud Kennedy, politički komentator iz Teksasa.

Međutim, prema nezvaničnim izvještajima, Trump namjerava imenovati diplomatu veterana Johna Boltona da bude zamjenik državnog sekretara. Taj bivši američki ambasador u Ujedinjenim narodima je poznat po svojim tvrdim stavovima.

XS
SM
MD
LG