Linkovi

Američki državni sekretar u posjeti važnom i kontroverznom partneru - Turskoj


Posjeta američkog državnog sekretara Rexa Tillersona Turskoj I njegov sastanak sa predsjednikom Recepom Tahipom Erdoganom je prilika za Sjedinjene države da ojačaju veze sa ključnim saveznikom u borbi protiv Islamske države. Tu je također potrebna I pažljiva diplomacija jer se Erdogan sauočava sa sve većim kritikama od strane drugih NATO partnera zbog svojih nastojanja za konsolidiranjem moći, što su akcije koje su uključivale masovna hapšenja nakon neuspjelog državnog udara I referendum za proširenje njegovih ovlasti.

Dosta toga je u pitanju za američke NATO partnere kada je u pitanju prva posjeta državnog sekretara Tillersona važnom ali kontroverznom partneru.

Današnji razgovor se odnosio na tri dugoročna cilja, zajednički napori ka poražavanju ISIS/a, izgradnja stabilnosti u regionu I jačanje ekonomskih veza između dvije zemlje. Turska je saveznica NATO-a još od 1952 I mi I dalje imamo vojnu suradnju sa savezom I sa globalnom koalicijom za poražavanje Daesha, rekao je Tillerson.

Ali Tillerson je morao imati dobru dozu opreza, osobito prije bitke u Siriji za preuzimanje Raqqe iz ruku Islamske države uz važnu pomoć sirijskih kurdskih boraca, koje Turska smatra teroristima. To partnerstvo je bolna tačka za američko turske odnose, koje je Tillerson pokušao ublažiti.

Ali u okviru mandata Donalda Trumpa, kažu evropski analitičari, Amerika je u poziciji da dobije veću podršku Turske u borbi protiv terorista Islamske države. Tillerson se nije sastao sa turskom opozicijom, u trenucima kada NATO saveznici kritiziraju Erdogana za izvođenje racije na one optužene za podržavanje pokušaja državnog udara prošle godine.

To je neobična situacija. Čini se da su je Amerikanci mnogo bolje riješili jer, kako se čini, Trump nema takve sumnje o autoritarnim liderima. Izgleda da se on sasvim dobro odnosi sa, na primjer, egipatskim predsjednikom. Evropljani Erdogana drže na mnogo većoj udaljenosti. I to vam daje na neki način uvid u različitost prioriteta između Evropljana I Amerikanaca u ovoj fazi, kaže Alex Mendoza, iz društva Henry Jackson.

Za samo nekoliko sedmica Turska će održati referendum o proširenju Erdoganovih ovlasti. Evropski lideri se nadaju da, pregovaranjem o jačanju predanosti Turske ratu protiv Islamske države, Sjedinjene države neće okrenuti glavu od kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG