Linkovi

Tillerson i Lavrov međusobno suprotstavljeni zbog ruske podrške Assadu


Sergej Lavrov i Rex Tilerson pred današnji sastanak u Moskvi
Sergej Lavrov i Rex Tilerson pred današnji sastanak u Moskvi

Ruski predsjednik Vladimir Putin se danas ipak sastao sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom u svjetlu ranije izjave ruskog predsjednika da se odnos Moskve sa Amerikom pogoršao od kako je predsjednik Donald Trump preuzeo položaj prije tri mjeseca.

„Moglo bi se reći da nivo povjerenja na radnom nivou posebno na vojnom nivou nije bolji, već je najvjerovatnije pogoršan”, rekao je Putin ranije danas u intervjuu državnoj ruskoj televizijskoj kući.

U međuvremenu, dvojica šefova diplomatije Amerike i Rusije Tillerson i Sergej Lavrov su se u Moskvi suprostavili jedan drugom oko ruske podrške sirijskom predsjedniku Bashar al-Asadu i prošlonedeljnog raketnog napada Amerike na Siriju u odgovor na upotrebu hemijskog oružja protiv civila.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da njegova vlada ima puno pitanja o, kako je rekao, „dvosmislenim i kontradiktornim idejama” nove administracije američkog predsjednika Trumpa.

Lavrov je to rekao na početku sastanka u Moskvi sa američkim državnim sekretarom Tillersonom.

Ruski ministar inostranih poslova se osvrnuo i na prošlonedeljni američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, koji je izvršen u odgovor na smrtonosni napad hemijskim oružjem u pokrajini Idlib.

“Mi vjerujemo u kolektivne akcije i ne mislimo da je efikasno sklapati saveze iza zatvorenih vrata, dva saveza”, naveo je Lavrov.

Tillerson je bio kraći u svom uvodnom izlaganju, ali je poput Lavrova ukazao da će današnji razgovori obuhvatiti iskrene razgovore o razlikama u stavu i zajedničkim interesima.

“Naš današnji sastanak pada u važnom momentu u odnosima dvije zemlje kako bi mogli dalje da razjasnimo oblasti zajedničkih ciljeva, oblasti zajedničkih interesa čak i onda kada je naš taktički pristup možda različit”, istakao je Tillerson.

Tillerson je stigao u Rusiju sa sastanka ministara inostranih poslova G-7 u italijanskom gradu Luka, gdje se ta grupa nije složila o ciljanim sankcijama protiv ruskih i sirijskih vojnih snaga.

Međutim, Tillerson ima u rukama oštar ultimatum, nakon izvještaja u kojima se navode izjave neidentifikovanih visokih američkih zvaničnika da je Rusija unaprijed znala za ovaj napad u kojem je ubijen veilki broj ljudi uključujući žene i djecu.

Putin je juče apelovao da se sprovede istraga UN-a o prošlonedeljnom napadu. On je takođe ukazao da je Rusija dobila obavještajne podatke o planiranim „provokacijama” korišćenjem hemijskog oružja za koje bi se okrivila sirijska vlada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG