Linkovi

Američki državni sekretar o mogućnostima pregovora sa Sjevernoj Korejom


Američki državni sekretar Rex Tillersn i egipatski šefo diplomatije Sameh Shoukry, 12. februar 2018.
Američki državni sekretar Rex Tillersn i egipatski šefo diplomatije Sameh Shoukry, 12. februar 2018.

Američki državni sekretar Rex Tillerson je rekao da će pregovori sa Sjevernom Korejom o njenom programu razvoja nuklearnih i balističkih raketa moći da se vode samo ako Pjongjang pokaže da je spreman za konstruktivne razgovore.

Tillerson je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare, poslije susreta sa egipatskim ministrom inostranih poslova Sameh Shoukryjem.

Tillerson i Shoukry su razgovarali o bezbjednosnoj situaciji u regionu, Libiji, Siriji i izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Novinari su iskoristili priliku da pitaju američkog državnog sekretara o mogućnosti budućih pregovora sa Sjevernom Korejom.

"Isuviše je rano za donošenje odluka. Kao što smo puno puta ponavljali, na Sjevernoj Koreji je da odluči kada će biti spremna da se sa nama, otvoreno i konstruktivno uključi u pregovore. Oni znaju o kojim pitanjima treba da se razgovara. Puno puta smo ponovili, i mislim da je to važno, da je prije nego što se pokrenu bilo kakvi pregovori, potrebno razgovarati", rekao je Tillerson.

On je takođe poručio Egipćanima da Sjedinjene Države ostaju predane u pomaganju njihovoj zemlji u borbi protiv terorizma.

Egipat je prvo odredište sekretara Tillersona na turneji tokom koje je planiran obilazak pet država Bliskog istoka.

On će predvoditi američku delegaciju u Kuvajtu, na sastanku Globalne koalicije za pobjedu nad ISIS-om. Planirano je da učestvuje i na konferenciji za obnovu Iraka, prvoj poslije poraza pripadnika Islamske države.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG