Linkovi

Postignut sporazum o zaštiti tigrova u prirodi


Mladuncad tigra su trenutno najsigurnija u yoološkim vrtovima
Mladuncad tigra su trenutno najsigurnija u yoološkim vrtovima

Predstavnici trinaest zemalja u kojima žive tigrovi u prirodi, koji su se ove nedjelje bili okupili su se u St. Petersburgu u Rusiji, da razmotre mogućnosti za zaštitu te ugrožene životinjske vrste, su u cetvrtak potpisali obavezu o zaštiti tigra. Ruski premijer Vladimir Putin je bio domaćinom susreta nazvanog Medjunarodni Forum za zaštitu tigra.Tijekom četvorodnevne konferencije, razmatrali su se programi zaštite, poput tajlandskog programa prema kojem broj tigrova u prirodi u narednih pet godina treba da se udvostruči.Putin je kazao kako to neće biti lak zadatak, ali sa dobrom suradnjom i koordinacijom, može se ostvariti.

Sposobnost Tajlanda da poveća populaciju divljih tigrova zavisi od šumskih čuvara kao što je Praphat Mankhong. Kao veteran koji je na tom zadatku već 20 godina, on se sjeća kako je u mladosti u okolnim šumama lovio divlje životinje.mankhong govori da sada u šumama gotovo i da nema divljih životinja i smatra da oko toga nešto treba hitno uraditi.

U rezervatu divljih životinja Huai Ka Kaeng živi 80 tigrova. Prije deset godina, tu se naveliko lovilo.

No, sada je zabrana lova na divlje tigrove rasprostranjena u svih 13 zemalja u kojima oni žive. Tigrove uglavnom ubijaju zbog dijelova tijela koji, kako se u nekim zemljama vjeruje, imaju medicinsku i afrodizijačku moć. Nedavno je pronadjeno mladunče tigra u jednom koferu na aerodromu u Bangkoku, na putu za Iran.

Doktorica koja se bavi tradicionalnom kineskom medicinom, Sun Jian, kaže da najveći broj ljekara danas ne koristi tigrove kosti. Ona umjesto toga kao lijek prepisuje biljne preparate.

Medjutim, gospodja Sun dodaje da mnogi i dalje, na žalost, vjeruju da su kosti tigra najbolji lijek za razne bolesti kao što su artritis, bolovi u leđima , kao i protiv impotencije.

Divlji tigrovi su u opasnosti i zbog sve većeg svog staništa i hrane – jer se životinjski svijet usljed krivolova smanjuje.

Anak Patanavibul, direktor programa Udruženja za zaštitu divljih životinja na Tailandu, kaže da će povećanje populacije jelena i divljih svinja doprinijeti povećanju broja tigrova.On objašnjava:

„Kad ovdje bude dovoljno plijena za tigrove, povećaće im se i populacija.“

Tehnologija je ključ za tailandske nastojanja da se poveća populacija tigrova u prirodi. Čuvari šuma koriste uređaje za globalno pozicioniranje, da bi odredili gdje je potrebno povećati broj patrola – na primjer na područjima na kojima su primjetni znaci krivolova.

Šumari svakog mjeseca razmjenjuju podatke sa obilaska terena. Oni su ovdje ustanovili da su lovci koristili insekticid da bi namamili tigrove.

Chachawan Pidamham, direktor vladinog ureda za Zaštitu divljih životinja, kaže da sa svega 170 šumara , oni održavati rezervat veličine 257 hiljada hektara. Problem je međutim, dodaje on, što se te šume protežu na teritoriju Burme:

„Beskorisno je zaštiti samo Tailand, jer se šuma širi i na teritoriju naših susjeda. Čak i ako uradimo sve što možemo na Tailandu, to nije dovoljno.“


On se nada da će zaključci konferencije o tigru u Rusiji pomoći da se zaštita te životinjske vrste proširi preko granica širom Azije.


XS
SM
MD
LG