Linkovi

Tia Fuller novim albumom "Decisive Steps" potvrđuje svoj status jazz saksofonistice


Tia Fuller novim albumom "Decisive Steps" potvrđuje svoj status jazz saksofonistice
Tia Fuller novim albumom "Decisive Steps" potvrđuje svoj status jazz saksofonistice

Naći se na svjetskoj turneji sa superzvijezdom poput Beyonce za mnoge glazbenike bi bio vrhunac karijere. Za jazz saksofonisticu Tiju Fuller sudjelovanje u pratećem sastavu ove zvijezde učinilo je čudo za njezinu karijeru u usponu

Naći se na svjetskoj turneji sa superzvijezdom poput Beyonce za mnoge glazbenike bi bio vrhunac karijere. Za jazz saksofonisticu Tiju Fuller sudjelovanje u pratećem sastavu ove zvijezde učinilo je čudo za njezinu karijeru u usponu.

Tia Fuller je postupno napredovala u svijetu jazza kad joj se odjednom ukazala jedinstvena prilika: godine 2007. bila je pozvana da svira alt saksofon na koncertnoj turneji „The Beyonce Experience“, povodom objavljivanja drugog albuma ove zvijezde, „B'Day“. Za Tiju, kako je sama izjavila, pridruživanje pratećem sastavu i nastupi na više od 90 koncerata na pet kontinenata bilo je ostvarenje sna.

Na sreću, zatekla se na pravom mjestu u pravo vrijeme i dvije godine kasnije opet je zapakirala svoje kovčege i zaputila se na slijedeću Beyonceinu turneju. Koncerti su bili podjednako naporni i uzbudljivi i gotovo svake večeri Tia bi uspijevala izvesti neke od svojih novih jazz solo izvedbi.

Tia Fuller nikad nije skrenula daleko od svojih jazz korijena. Odrasla je u Denveru, slušajući glazbu Johna Coltranea, Sarah Vaughan i Charlieja Parkera. Diplomirala je glazbu na Koledžu Spelman i na Sveučilištu Colorada, a potom se preselila u New York gdje je svirala i snimala albume s najvećim imenima jazza.

Nedavno je snimila svoj treći solistički album, naslovljen „Decisive Steps“, koji uglavnom sadrži originalne skladbe, ali i standarde My Shining Hour i I Can't Get Started. Skladba Ebb and Flow – na kojoj na bass gitari nastupa i njezin mentor i prijatelj Christian McBride – osvjetljuje njezinu filozofsku prirodu. Kako Tia objašnjava, 'Kad se priprema snimanje albuma i poduzimaju tako odlučni koraci, onda čovjek treba biti sjedinjen sa svojom duhovnom sferom, dozvoljavajući prelijevanje fizičkog u duhovno i obratno i, na koncu, ujedinjavanje oba ta spekta.“

XS
SM
MD
LG