Linkovi

Thunberg i demonstranti blokirali norveško ministarstvo zbog vjetroelektrana


Borkinja za zaštitu okoliša Greta Thunberg i desetine drugih aktivista blokirale su u ponedjeljak ulaze u norveško ministarstvo energetike, protestirajući protiv vjetroturbina izgrađenih na zemljištu koje tradicionalno koriste autohtoni stočari irvasa Sami.

Thunberg, glasna zagovornica ukidanja svjetske ovisnosti o energiji zasnovanoj na ugljiku, rekla je da prelazak na zelenu energiju ne može doći na štetu prava domorodačkih naroda.

"Prava starosjedilaca, ljudska prava, moraju ići ruku pod ruku sa zaštitom klime i klimatskim djelovanjem. To se ne može dogoditi na štetu nekih ljudi. Onda to nije klimatska pravda", rekla je Thunberg za Reuters dok je sjedila ispred glavne zgrade ministarstva sa ostalim demonstrantima.

Norveški vrhovni sud je 2021. presudio da su dvije vjetroelektrane izgrađene u centralnoj Norveškoj prekršile prava Samija prema međunarodnim konvencijama, ali turbine ostaju u funkciji više od 16 mjeseci kasnije.

Uzgajivači irvasa u nordijskoj zemlji kažu da prizor i zvuk džinovske mašinerije za energiju vjetra plaši njihove životinje i narušavaju vjekovne tradicije.

"Ovdje smo da zahtijevamo da se turbine sruše i da se poštuju zakonska prava", rekla je Sami pjevačica, tekstopisac, glumica i aktivistica Ella Marie Haetta Isaksen.

Ona i još desetak demonstranata Samija zauzeli su prostor za prijem ministarstva od četvrtka. Policija ih je nasilno uklonila oko u ponedjeljak i pritvorila prije nego što ih je pustila.

Vratili su se u ministarstvo, ovaj put napolje, oko 06:00 GMT.

Sami demonstranti nosili su svoju tradicionalnu nošnju, često zvanu gakti, naopačke u znak protesta.

Ministarstvo je saopštilo da je konačna sudbina vjetroelektrana složena pravna dilema uprkos presudi Vrhovnog suda i da se nada da će pronaći kompromis.

U presudi suda nije navedeno šta bi trebalo da se desi sa 151 turbine, koje mogu da napajaju oko 100.000 norveških kuća, niti šta bi trebalo da se desi sa desetinama kilometara puteva izgrađenih da bi se olakšala izgradnja.

"Razumijemo da je ovaj slučaj teret za stočare irvasa", rekao je ministar energetike i nafte Terje Aasland u izjavi za Reuters.

“Ministarstvo će učiniti sve da doprinese rješavanju ovog slučaja i da to neće trajati duže nego što je potrebno”, dodao je on.

Vlasnici farmi Roan Vind i Fosen Vind uključuju njemačku Stadtwerke Muenchen, norveške komunalne kompanije Statkraft i TroenderEnergi, kao i švicarske kompanije Energy Infrastructure Partners i BKW.

"Vjerujemo da će ministarstvo pronaći dobra rješenja koja će nam omogućiti da nastavimo proizvodnju obnovljive energije uz zadržavanje prava vlasnika irvasa", rekao je Roan Vind u saopćenju.

Komunalno preduzeće BKW saopćilo je da očekuje da vjetroturbine ostanu na mjestu, uz kompenzacijske mjere kako bi se osigurala zagarantovana prava samijskih stočara irvasa.

Stadtwerke Muenchen je odbio da komentariše.

Statkraft i partneri za energetsku infrastrukturu nisu odmah bili dostupni za komentar.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG