Linkovi

Three Mile Island - 32 godine nakon nesreće


Three Mile Island - 32 godine nakon nesreće
Three Mile Island - 32 godine nakon nesreće

Na današnji dan prije 32 godine dogodila se najteža nuklearna nesreća u istoriji Sjedinjenih Država. Reaktor u elektrani Otok od tri milje, u Pennsylvaniji, došao je gotovo do tačke topljenja. Premda ova nesreća nije po posljedicama bila ni blizu tragedijama u Černobilu u Ukrajini ili u Fukushimi u Japanu, napredak Sjedinjenih Država u eksploataciji nuklearne energije zaustavljen je na tri decenije i došlo je do temeljite analize prakse u nuklearnim centralama širom zemlje.

Odmah iza brežuljaka Middletowna, Pennsylvania, kroz izmaglicu izranjaju 4 tornja za hladjenje nuklearnih reaktora. I onaj reaktor koji je izazvao najtežu nuklearnu nesreću u Sjedinjenim Državama - reaktor broj 2 u elektrani Three Mile Island. Rosalie Taylor je sa svoja dva sina živjela u Middletownu, kad je saznala da je iz centrale možda procurila radijacija. Stanovništvu je strogo preporučeno da ostanu u zatvorenom prostoru:

- Samo sjediš u svojoj kući sa zatvorenim prozorima i vratima i strepiš hoće li doći do topljenja reaktora ili neće.

U početku je tadašnji guverner Dick Thornburgh govorio da neće. Ali, već narednog dana, preporučio je evakuaciju trudnica i male djece. Danas, nakon 32 godine, on kaže:

- Nismo željeli da poduzimamo evakuaciju bez nužde i stalno smo procjenjivali podatke koje smo dobijali da vidimo je li to neophodno.

Evakuirano je ipak više od 120 hiljada ljudi, sjeća se Rosalie:

- Veoma je čudan osjećaj kad ne znaš hoćeš li se vratiti svojoj kući ili nećeš. Trebalo je, kako je rečeno, ponijeti sa sobom samo nekoliko stvari koje su vam važne. Za mene su to bila dva foto albuma, sa mojim sinovima. I, rodni listovi.

Zubar Sam Selcher još uvijek radi u istoj ordinaciji u kojoj radio 1979. Umjesto da se tada evakuiše, ostao je da obavlja hitne zubarske intervencije:

- Svi moji uposlenici žive u radijusu 5 milja od nuklearke. Rekao sam im da sa sobom 24 sata nose male filmove za rentgenske snimke zuba.

Poslije se pokazalo da ni jedan od tih filmova nije ozračen. A 4 dana nakon nesreće stigao je i predsjednik Jimmy Carter, priča bivši guverner:

- I ljudi su jednostavno rekli sebi: ako je dovoljno bezbjedno da predsjednik i guverner šetaju oko centrale, onda mora biti da je dovoljno bezbjedno i za nas.

Dva dana kasnije, incident je završen. Zaštitna struktura je izdržala. Većina radijacije nije oslobodjena u okolinu. Godinama kasnije, naučnici su utvrdili da je jedan zapušeni ventil uzrokovao da voda za hladjenje iscuri iz reaktora. Ralph DeSantis iz kompanije koja upravlja centralom Three Mile Island:

- Kad je ta voda iscurila, oko polovine nuklearnog goriva je ostalo nepokriveno vodom i zato je došlo do djelimičnog topljenja.

Istražitelji su pored neispravne opreme za nesreću okrivili i takozvani ljudski faktor, odnosno nedovoljnu obuku. Zbog nesreće u Three Mile Island, sad svaka nuklearna centra mora imati prostoriju poput ove koja je - simulator kontrolne sobe - precizna kopija nervnog centra nuklearne centrale, kaže on:

- Ovo je simulator kontrolne sobe u kojem naši operatori treniraju po jednu sedmicu, svakih šest sedmica.

Simulatori imaju panele za alarme koji su prioritizirani bojama i zvukovima, tako da operatoriznaju na koji alarm prvo treba da reagiraju. Za razliku od 1979. kad je odjednom zagrmilo 400 različitih alarma, potpuno zbunivši operatore. Tony Pietrangelo iz Instituta za Nuklearnu Energiju:

- Kao rezultat nesreće u Three Mile Island, i naš regulator, Američka Nuklearna Regulatorna Komisija, i energetska industrija su pogledale u ogledalo i odlučile: Treba da unaprijedimo obuku naših operatora i našu spremnost na reakcije u kriznim situacijama.

Three MiIe Island je privremeno zaustavio rast upotrebe nuklearne energije u Sjedinjenim Državama. Prošlo je 30 godina prije nego je nacionalna regulatorna komisija uopšte pristala da razmotri neki zahtjev za novu nuklearnu elektranu. Reaktor 2 u Three Mile Island je definitivno ugašen, ali reaktor 1 i njegovi tornjevi za hladjenje i dalje nastavljaju da rade.

XS
SM
MD
LG