Linkovi

Twitterov rival Threads najbrže rastuća platforma: 100 miliona korisnika za pet dana


Metina nova aplikacija Threads prikazana na mobilnom telefonu u New Yorku, 6. jula 2023. godine.
Metina nova aplikacija Threads prikazana na mobilnom telefonu u New Yorku, 6. jula 2023. godine.

Threads, nova platforma kompanije Meta, došla je do više od 100 miliona registrovanih korisnika u roku od pet dana nakon pokretanja, rekao je izvršni direktor Mete Mark Zakerberg u ponedjeljak.

Time je sa trona najbrže rastuće online platforme skinula ChatGPT, u vlasništvu kompanije OpenAI, koji je do tog broja došao u januaru 2023. - dva mjeseca poslije aktiviranja.

Twitterov rival Threads postavlja rekorde u porastu broja korisnika od kada je ta aplikacija postala dostupna javnosti u srijedu, a poznate ličnosti, političari i zvijezde se pridružuju platformi koju analitičari vide kao prvu ozbiljnu prijetnju Twitteru u vlasništvu Ilona Maska.

"To je uglavnom organska potražnja, a još nismo ni uključili mnoge promocije", rekao je Zakerberg u objavi na Threadsu.

Ipak, Threads se još nije izjednačio sa Twitterom, koji je u julu prošle godine dnevno imao skoro 240 miliona aktivnih korisnika na kojima se može zaraditi novac, što su poslednji takvi podaci koje je kompanija objavila prije Maskovog preuzimanja.

Twitter je na pokretanje Thredsa odgovorio zaprijetivši tužbom, navodeći da je Meta iskoristila Twitterove poslovne tajne i druge povjerljive informacije za izradu aplikacije.

Tu bi tvrdnju, kažu pravni eksperti, moglo biti teško dokazati.

Threads veoma liči na Twitter, kao i brojne druge društvene mreže koje su se pojavile proteklih mjeseci, nakon što su korisnici Twittera postali nezadovoljni Muskovim upravljanjem tom kompanijom.

Nova Metina aplikacija omogućava objave do 500 znakova i podržava linkove, fotografije i video zapise u trajanju do 5 minuta. Još nema funkciju direktne razmjene poruka među korisnicima, a nedostaje joj i desktop verzija na koju se oslanjaju određene grupe korisnika društvenih mreža, poput poslovnih organizacija.

Takođe, trenutno nema hashtagove i mogućnost pretraživanja ključnih riječi, što ograničava privlačnost Threadsa oglašivačima, ali i njegovu korisnost kao mjesta za praćenje događaja u realnom vremenu - što je nešto što korisnici često rade na Twitteru.

Ipak, analitičari kažu da bi previranja na Twitteru, uključujući nedavno nametnuta ograničenja na broj tvitova koje korisnici mogu vidjeti, mogla pomoći Threadsu da privuče korisnike i oglašivače.

Trenutno u aplikaciji Threadsa nema reklama, a Zakerberg je rekao da će kompanija razmišljati o monetizaciji tek kada bude postojao jasan put do milijardu korisnika.

Lider Instagrama Adam Moseri rekao je prošle sedmice da Meta ne pokušava zamijeniti Twitter i da je cilj Threadsa da se fokusira na lagane teme poput sporta, muzike, mode i dizajna.

Ipak, priznao je da će se politika i teške vijesti neizbježno pojaviti na Threadsu, što bi mogao biti izazov za aplikaciju koja se predstavlja kao "prijateljska" opcija za javni diskurs na internetu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG