Linkovi

Otkrivena izbrisana riječ iz prvog nacrta Deklaracije neovisnosti SAD


Najmodernije metode digitalnog imaginga, uz pomoć vidljivog i nevidljivog spektra svjetlosti, otkrile prvotno upisanu, a kasnije izbrisanu, riječ 'podanici'

Neposredno pred proslavu Dana neovisnosti, američki su znanstvenici objavili novo otkriće o Deklaraciji o neovisnosti, dokumentu kojim je proglašeno stvaranje Sjedinjenih Država.

Analiza ranog nacrta deklaracije – objavljene 1776. – pokazuje da je Thomas Jefferson, autor teksta, prvotno stanovnike 13 kolonija nazivao 'podanicima', a potom je izbrisao tu riječ i zamijenio ju riječju 'državljani'.

Znanstvenici Odjela za očuvanje građe Kongresne knjižnice u Washingtonu koristili su najmodernije metode digitalne tehnologije s vidljivim i nevidljivima spektrom svjetlosti u proučavanju rukopisa te tako rekonstruirali izbrisanu riječ.

Kako se pokazalo, Jefferson je vrlo snažno izbrisao riječ i posebno debelo ispisao novu riječ, što, kažu, sugerira da je imao jaku želju da izbriše i svaku pomisao na 'podanike', termin koji se redovito koristio u britanskoj monarhiji.

U završnoj verziji teksta, ta je rečenica – koja iznosi prigovore protiv kralja Georgea Trećeg – izostavljena, ali se novouvedena riječ 'državljani' koristi na svim mjestima, a 'podanici' ni na jednom.

XS
SM
MD
LG