Linkovi

The Harrow and the Harvest, Gillian Welch, album vrijedan čekanja


The Harrow and the Harvest, Gillian Welch, album vrijedan čekanja
The Harrow and the Harvest, Gillian Welch, album vrijedan čekanja

Stil Gillian Welch i njenog gitarista Davida Rawlingsa kombinira elemente Americane, roots glazbe - bluegrassa, old-time countryja, gospela, rocka, folka... mračnog folka s Appalachian gorja - arhaičan stil, njihova glazba zvuči kao rani američki folk, prije jednog stoljeća

Od zadnjeg albuma utjecajne kantautorice Gillian Welch prošlo je osam godina; njeni će vjerni i brojni štovatelji reći – osam dugih godina. “The Harrow and the Harvest,” koji su upravo dobili, bio je, kažu, vrijedan čekanja.

Ako su neki, u međuvremenu, zaboravili tko je Gillian Welch, evo kratkog podsjetnika... Godine 1997., debitirala je s albumom “Revival,” u produkciji T-Bone Burnetta; bio je nominiran za nagradu Grammy, u kategoriji najboljeg suvremenog folk albuma. Godine 2000., sudjelovala je na soundtrack albumu “Oh, Brother, Where Art Thou?” koji će dobiti nagradu Grammy, kao najbolji album godine (2002). Njen vlastiti - Time (The Revelator) - koji će i definirati njenu karijeru, bio je iste godine nominiran za Grammyja, u kategorijeg najboljeg suvremenog folk albuma. Godine 2003., Gillian je izdala “Soul Journey.” Kritika je taj album vrlo dobro primila, ali “potonuo” je iz nekog razloga.

Gillian Welch ima stalnog, gotovo simbioznog glazbenog partnera u gitaristu Davidu Rawlingsu, za kojega Rolling Stone piše “najneupadljiviji među američkim gitarističkim herojima.” Za Gillian Welch, bez ikakve dvojbe jednu od najboljih skladateljica njene generacije, časopis New Yorker je pisao “inovativna, ali istodobno podsjeća na ruralne glazbene oblike i odiše nekim starim, davnoprošlim vremenima.”

I Welch, koja je odrasla u Hollywoodu, njeni roditelji pisali su glazbu za “Carol Burnett Show,” i Rawlings diplomirali su na Berkelee College of Music, u Bostonu – ona je studirala skladanje i pjevanje, on gitaru. Upoznali su se na jednoj audiciji za country bend i zajedno preselili u Nashville. Njihov stil kombinira elemente Americane, roots glazbe - bluegrassa, old-time countryja, gospela, rocka, folka... mračnog folka s Appalachian gorja - arhaičan stil, njihova glazba zvuči kao rani američki folk, prije jednog stoljeća.

Danas, kada nema oskudice ni pjesama ni albuma ni umjetnika, biti bez albuma osam godina dugo je vremena. Gillian Welch je, kako sama kaže, radila, ali ništa nije bilo dovoljno dobro, nestala je inspiracija. To objašnjava naslov njenog novog, dugo očekivanog, petog studijskog albuma – The Harrow and the Harvest, Drljača i žetva. Drugim riječima – da bi se postigli željeni rezultati treba raditi, potrebno je strpljenja. Nakon osam godina kreativne bitke, 43-godišnja Welch vraća se, s Rawlingsom, i obilnom žetvom od deset novih pjesama. “Deset raznih vrsta tuge,” po riječima Rawlingsa. Ali ne i bez određene doze humora.

Gillian Welch i David Rawlings ne vode slušatelja nužno ni u što novo, ali nude rijetki užitak, rijetku priliku da nas opet povedu u nešto staro, u jedan rustični svijet koji je to dvoje glazbenika tako lijepo oko sebe savilo i oblikovalo. Dovoljno je u njemu poznatoga da zadovolji i umiri njihove dugogodišnje štovatelje, ali i dovoljno raznolikoga, i suvremenoga, da privuče pažnju nove generacije slušatelja. To što su oni stari vjerno čekali ovako dugo, potvrđuje da su jednostavnost i autentičnost, i dobri pripovjedači, iako ne u velikoj ponudi - još uvijek u velikoj potražnji! Da se pripovjedački dar još uvijek cijeni!!

Samo dva glasa, ali dva glasa koja harmoniziraju bolje nego ikada, tako čvrsto isprepletena da igla ne bi između njih stala – “pjevaju jedan s drugim, jedan drugome, jedan za drugoga” - i samo dva žičana instrumenta, dvije akustične gitare (Rolling Stone: “Rawlingsove gitarističke linije obavijaju Gillianin glas i plešu oko njega poput pramenova dima”), ponekad gitara i bendžo i usna harmonika i ponekad ritam samo rukama i nogama. I predivan, bogat i slikovit jezik, poezija. Melodije su jednostavne, aranžmani jednostavni i škrti, ali svaka je pjesma slojevita.

Some girls are bright as the morning, some girls are blessed with a dark turn of mind... (Dark Turn of Mind”);

I can't say your name/ Without a crow flying by/ ... The way you made it/ That’s the way it will be... (“The Way It Will Be”);

Did you miss my gentle touch / Did I hurt you very much / That's the way that it goes... (“That's the Way It Goes”);

I kissed you cause I've never been an angel/... It's only what I want that makes me weak/ I had no desire to be a child of sin/ Then you went and pressed your whiskers to my cheek... (“Tennessee”);

I can't remember when I felt so free/ Maybe September, the year you believed in me/ In 1900 and 99/ When I found the angels a-drinking wine/ Seems every castle is made of sand/ The great destroyer sleeps in every man/ Here comes my baby, here comes my man/ With that silver dagger in his hand... (“Silver Dagger”);

Say you wanna see my garden/ And you wanna make it shine/ Say you wanna see my blue jeans/ Hanging on your old clothsline/ Standin’ in the back door crying/ Now you wanna be my friend/ That’s the way the cornbread crumbles, that’s the way the whole thing ends... (“The Way the Whole Thing Ends”)

“The Harrow and the Harvest” (Acony Records) – jedan od najboljih, najbogatijih, najsveobuhvatnijih roots albuma u dugo vremena.

XS
SM
MD
LG