Linkovi

Nakon izricanja presude Šešelju: „I da je osuđen na 100 godina to ne bi bila utjeha“


Vojislav Šešelj svojevremeno u sudnici Haškog tribunala
Vojislav Šešelj svojevremeno u sudnici Haškog tribunala

Preživjele žrtve žločina koje su u Memićima počinile paravojne jedinice iz Srbije, preneražene su oslobaćajućom presudom četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju.

Za vrlo kratko vrijeme nakon početka rata u Bosni i Hercegovini, u Zvorniku i neposrednoj okolini ubijeno je više od 1.500 Bošnjaka. Većina posmrtnih ostataka ubijenih pronađena je u nekoliko velikih masovnih grobnica i sahranjena u memorijalnom groblju u Memićima. Preživjele žrtve žločina koje su počinile paravojne jedinice, upućene iz Srbije, preneražene su oslobaćajućom presudom Vojislavu Šešelju.

Selo Memići, nedaleko od Zvornika bilo je jedno od mjesta masovnih ubistava Bošnjaka. Pripadnici paramilitarne skupine "Beli orlovi" su u to selo prodrli u aprilu 1992. godine. Reporterska ekipa Associated Pressa zatekla je danas na bošnjačkom groblju u Memićima Muharema Sinanovića i Hajrudina Okanovića, dvojicu preživjeljih ratnih zločina u tom selu.

Među žrtvama "Belih orlova" bio je i brat Muharema Sinanovića. U napadu na selo Muharem je bio teško ranjen, ostao je bez lijevog oka i nekako se uspio spasiti.

Oca Hajrudina Okanovića takođe su ubili pripadnici "Belih orlova" u maju 1992. godine. Očevi posmrtni ostatci, osim nekoliko kostiju, nisu pronađeni.

I Muharem Sinanović i Hajrudin Okanović su duboko razočarani ishodom suđenja Vojislavu Šešelju.

Što su rekli povodom današnje presude četničkom vojvodi Šešelju možeti čuti i vidjeti u videu koji objavljujemo na našoj web-stranici.

Nakon izricanja presude Šešelju: „I da je osuđen na 100 godina to ne bi bila utjeha“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

XS
SM
MD
LG