Linkovi

BiH

Hag: Ratko Mladić izlazi pred sudije 3. juna


Press-konferenciju Serge Brammertza pratio je veliki broj novinara i snimatelja
Press-konferenciju Serge Brammertza pratio je veliki broj novinara i snimatelja

«Prema operativnim pravilima, još je uvijek teoretski moguće izvesti djelimično spajanje. O tome nema još uvijek nikakve odluke, čak ne mogu reći ni da da će se to vjerovatno desiti, ali barem postoji teoretska mogućnost. Ono što danas imamo, je operativna optužnica, koja u velikoj mjeri nosi i tačke kakve sadrži i Karadžićeva optužnica jer su zločini koji im se stavljaju na teret isti.«

Optuženik za ratne zločine Ratko Mladić je proveo svoju prvu noć u ćeliji zatvora Sćeveningen u Hagu, gdje će čekati na početak suđenja po optužbama za genocid i druge ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. On je već izjavio da ne priznaje autoritet Tribunala Ujedinjenih naroda.

Njegovo prvo pojavljivanje pred haškim sudijama biće prekosutra, u petak 3. juna, kada će biti formalno zatraženo da potvrdi svoj identitet i izjavi da li se osjeća krivim, ili ne, po svakoj pojedinoj tački optužnice koja će mu biti pročitana. Svaki optuženik, pa Mladić, može po regulativama Haškog tribunala ima pravo da odgodi izjašnjavanje po optužnici do mjesec dana.

U međuvremenu, glavni tužitelj Tribunala, Serge Brammertz je, obraćajući se novinarima , uputio pohvale Srbiji za privođenje pravdi Ratka Mladića, uvjeren da njegov transfer u haški zatvor Sheveningen ima višetruki značaj za Sud i međunarodnu pravdu.

«Danas je Ratko Mladić u pritvoru Haškog suda…. Gotovo šesnaest godina je uzmicao pravdi, a sada mora da odgovori na ozbiljne optužbe za zločine kakve mu se stavljaju na teret » - rekao je na današnjoj press-konferenciji prvi čovjek haških tužitelja, vidno zadovoljan činjenicom da je predugi bijeg nekadašnjeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, konačno okončan.

Serge Brammertz na današnjoj konferenciji za novinare
Serge Brammertz na današnjoj konferenciji za novinare

«Transfer Ratka Mladića u haški pritvor je višestruko značajan. Tribunalu to znači skorije zaključenje mandata, potvrdu da se najodgovorniji za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije nađu pred licem pravde. Kao rezultat hapšenja, danas je samo jedna od 161 osobe, koliko ih je optužio Truibunala, još uvijek u bjekstvu » - istakao je gospodin Brammertz i dodao :

« Ratko Mladić bio najsnažnija vojna ličnost tokom rata u BiH. Optužen je za zločine koji su šokirali savjest međunarodne zajednice, zločine koji su bili simbol brutalnosti rata u BiH.»

Gospodin Bramerz se danas zahvalio predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, srbijanskom Savjetu za nacionalnu bezbjednost, operativnim službama i akcionom timu, uz podsjećanje kako je prethodnih mjeseci više kritikovao Beograd zbog Mladićevog skrivanja.

Danas veoma zadovoljan, glavni haški tužitelj je najavio kako će 6. juna Savjetu bezbjednosti UN-a prenijeti kako je Srbija ispunila jednu od svojih najvažnijih međunarodnih obaveza.

Gospodin Brammetz ostavlja mogućnost da se, u izvjesnoj mjeri, procesi protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, spoje :

« Prema operativnim pravilima, još je uvijek teoretski moguće izvesti djelimično spajanje. O tome nema još uvijek nikakve odluke, čak ne mogu reći ni da da će se to vjerovatno desiti, ali barem postoji teoretska mogućnost. Ono što danas imamo, je operativna optužnica, koja u velikoj mjeri nosi i tačke kakve sadrži i Karadžićeva optužnica jer su zločini koji im se stavljaju na teret isti.«

Podsjećajući još jednom da je na slobodi još uvijek Goran Hadžić, gospodin Bramertz je pozvao vlasti u Srbiji da nastave sa primjenom operativnog plana koji je doveo do Mladićevog hapšenja, kako bi bez odlaganja bio uhapšen i posljednji bjegunac i haški optuženik za ratne zločine.

« Ja sam oprezni optimista » - zaključio je glavni tužitelj Suda za ratne zločine počinjenje na tlu nekadašnje Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG