Linkovi

Hrvatska redakcija Glasa Amerike prestaje s radom


Hrvatska redakcija Glasa Amerike prestaje s radom
Hrvatska redakcija Glasa Amerike prestaje s radom

Hvala vam što ste sve ove godine bili s nama - ovaj put nećemo se odjaviti s našim tradicionalnim pozdravom "do slušanja"

Nakon skoro dvadeset godina, Glas Amerike na hrvatskom jeziku 23.studenog 2011. prestaje emitirati programe na radiju, televiziji i internetu. Nekoliko mjeseci nakon početka ratnih razaranja u Hrvatskoj – 20.veljače 1992. – iz Washingtonskog je studija emitirana prva radijska emisija na hrvatskom. Sredinom devedesetih emitirano je četiri emisije dnevno, da bi se zadnjih deset godina broj naših javljanja iz Amerike ustalio na dva puta dnevno.

Uz kratke valove, koji su prije pedesetak godina bili jedini na kojima se mogao čuti glas Grge Zlatopera iz Washingtona, naše emisije su se u Hrvatskoj i dijelovima Bosne i Hercegovine slušale preko mreže regionalnih i lokalnih radio postaja, medju kojima su mnoge emitirale Glas Amerike na hrvatskom od samog početka. Spomenimo Radio Brač, Radio 101, Medjimurje, Požegu, Radio Brod, Val, Cibonu, Hrvatski Radio HB, Studio D, Radio Kameleon…

Prije osam godina, Glas Amerike na hrvatskom jeziku dobio je i sliku: od ponedjeljka do petka satelitski je emitiran petminutni NewsFlash - dostupan gledateljima u Varaždinu, Zagrebu, Osijeku, Rijeci, te gledateljima TV Jadrana i Dubrovačke Televizije… Zahvaljujući našim reporterima mogli su pratiti zajedničku vojnu vježbu pripadnika Nacionalne Garde Minnesote i Hrvatske vojske, u okviru priprema za misiju u Afganistanu. Mogli su gledati ovogodišnji intervju u Glasu Amerike s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i s njegovim prethodnikom Stjepanom Mesićem u New Yorku…te intervjue s Richardom Holbrookom u Daytonu, u Ohiu, Robertom Gelbardom i generalom Wesleyem Clarkom u Washingtonu.

Među stotinama intervju bili su i oni s hrvatskim veleposlanicima u Sjedinjenim državama – Petrom Šarčevićem, Miomirom Žužulom, Ivanom Grdešićem, Kolindom Grabar-Kitarović, te američkim ambasadorima u Hrvatskoj - Peterom Galbreithom, Williamom Montgomeryjem, Robertom Bradkeom.

Uz pokrivanje rata i mira, politike i gospodarstva, hrvatski je program Glas Amerike u gotovo 700 emisija subotnjeg Magazina upoznavao slušatelje i posjetitelje web stranica s glazbom i pričom B.B.Kinga, sa San Francisco Blues Festivalom, biografijom Johna Steinbecka, Christmas Jazzom…intervjuirao Los Lobos uoči njihovog koncerta u Zagrebu. Našim se valovima proputovalo Amerikom gotovo 1300 puto, bilo to niz Route 66 ili Lincoln Highwayem.

U međuvremenu, Hrvatska je ušla u NATO i našla se na na ulaznim vratima Europske unije. Mnogi američki analitičari smatraju Hrvatsku vodećom zemljom i pozitivnim primjerom u jugoistočnoj Europi. Nakon gotovo dva desetljeća hrvatski program Glasa Amerike se odjavljuje u vrijeme kada Hrvatska započinje novo poglavlje europske integracije.

Hvala vam što ste sve ove godine bili s nama. Ovaj put nećemo se odjaviti s našim tradicionalnim pozdravom "do slušanja".

XS
SM
MD
LG