Linkovi

Thatcherova je promijenila zauvijek politički i ekonomski pejzaž Britanije


Margaret Thatcher – bivša britanska premijerka često zvana Čeličnom Lady – je umrla u 87.oj godini života. Thatcherova je permanentno promijenila tok britanske ekonomije i politike, a svojoj zemlji obezbijedila prominentniju ulogu na svjetskoj sceni.

Margaret Thatcher je došla na vlast 1979. Godine I u narednih 11 godina uvela velike promjene u Britaniju. Izmedjuostaloga, rekla je tada, zemlja se lomi pod težinom neefikasne industrije I isuviše moćne vlade.

Povjesničar Rodney Barker iz Londonske škole za ekonomiju kaže da je liderica Konzervativne stranke re-definirala konzervativni pokret u britanskoj politici, I dodaje:

"Ako pod rječju konzervativac podrazumijevate nekog ko vjeruje u zaštitu stanja onakvog kakvo je, u zaštitu etabliranih vrijednosti, ustanovljenih običaja – onda Margaret Thatcher nije bila konzervativac. Bila je radikalna. Ono što je ona željela bilo je jako različito od onoga što je postojalo."

Ono što je Thatcherova željela bila je potpuna promjena u britanskoj ekonomiji.

Njena ekonomska politika imala je pristalice I u onima koji su joj se divili, I u njenim najžešćim kritičarima. Željela je ograničiti moć vlade , zalažući se za privatizaciju I smanjenja regulative. Smanjila je porez bogatima, I napala, I potom porazila moćne sindikate.

Eliza Filby sa Londonskog kraljevskog koledža kaže medjutim da je takva politika Thatcherovu učinila neprijateljem Ljevice.

" Njena socijalna politika I rezanja u socijalnim programima, bilo da je to Nacionalni system zdravstvenog osiguranja, bilo da je to povećanje nezaposlenosti, ili povlačenje podrške vlade - I lokalnih vlasti – zajednicama , dakle, sve to se činilo velikim uzrokom podjele u društvu. Ona lično je demonizirana, pogotovo od strane ljevice.", kaže Filby.

Unutrašnja politika gospodje Thatcher jest uzrokovala podjele I na kraju potpomogla njenom padu.

1982. godine je Argentina izvršila invaziju na Falklandska ostrva, britansku koloniju. Kao odgovor na to je Margaret Thatcher poslala britansku mornaricu , koja je porazila Argentinu I povratila kontrolu nad otočjem. Iskaz vojne sile je potakao patriotizam u Britaniji, I , dodaje gospodja Filby, pomogao u obnovi nacije:

"Kada je 1979. godine Margaret Thatcher došla na vlast, postojao je nacionalni osjećaj nazatka. Falklandski rat je predstavljao stvarnu prekretnicu I obnovio osjećaj ponosa na Britaniju I patriotizam, kao I nacionalno oživljenje. Kako je sama Thatcherova kazala 1982. Godine, nakon pobjede na Falklandima, Britanije nije vise zemlja koja se povlači.

Mrs. Thatcher je izgradila veliko savezništvo s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom.Dva su lidera dijelila stavove po mnogim pitanjima. Oboje su bili žestoki protivnici komunizma, I podržavali su slobodno tržište. Ta je medjusobna veza bila ključni dio Zapadnjačkog jedinstva koje je pomoglo okončati Hladni rat, u vrijeme kada je Mikhail Gorbachev bio na čelu Sovjetskog saveza.

Još jednom Eliza Filby s Londonskog kraljevskog koledža:
"Osobno su njih dvoje bili jako različiti, imali su različite ličnosti. Ali kada je bilo protivljenje komunizmu, bili su posve jedinstveni. Uloga gospodje Thatcher u okončanju Hladnog rata se pokazala u punom sjaju kroz njeno posredništvo izmedju predsjednika Reagan I Gorbacheva. "

Naslijedje gospodje Thatcher umnogome proizilazi iz njenog osobnog karaktera, koliko iz njene kontroverzne politike. Takoje zaradila I čuveni nadimak Čelična Lady, bila je odlučna I bezkompromisna, posebnoga stila I načina govora. I uz sve to - bila je žena.

Rodney Barker iz Londonske škole za ekonomiju, kaže:

"Ne samo da je bila prva premijerka u povijesti Britanije, I je jedina ostala I do danas. Žena je morala biti najmanje 200 puta pametnija I vrijednija I savjesnija nego muškarac. Ona se morala boriti za sve, I to je izuzetno važno.

Nakon 11 godina na vlasti, Margaret Thatcher su skinuli članovi njene vlastite stranke 1990. Godine. Ali, do tada je zauvijek bio promijenjen politički I ekonomski pejzaž Britanije zahvaljujući upravo Čeličnoj Dami.
XS
SM
MD
LG