Linkovi

SAD: Specifičan praznik i specifična trpeza


SAD: Specifičan praznik i specifična trpeza
SAD: Specifičan praznik i specifična trpeza

Građani Sjedinjenih Američkih Država će za dva dana slaviti Dan zahvalnosti - Thanksgiving Day, praznik inspiriran pomoći koju su Indijanci iz plemena Vampanoag pružili prvim doseljenicima na tlo Sjedinjenih Država. Bilo je to u zimu 1620. godine i bez hrane koju su im ponudili Indijanci doseljenici iz Engleske teško da bi preživjeli. Iduće godine, nakon prve uspješne berbe doseljenici su priredili gozbu u znak zahvalnosti svojim dobrotvorima. Bio je to prvi miks jela evropskih doseljenika i jela američkih Indijanaca.

Amerikanci koji danas žele na prazničnoj trpezi imati nešto od tadašnjih jela, a ne znaju šta i kako, mogu posjetiti Nacionalni muzej američkih Indijanaca, ovdje u Washingtonu i vidjeti što će se ovih dana naći na jelovniku muzejskog restorana.

Prije svega, ćurka uz sos od brusnice je tradicionalno jelo na Dan zahvalnosti. I jedno od mnogih - kaže glavni kuhar Mitsitama, restorana Nacionalnog muzeja američkih Indijanaca Richard Hetzler i objašnjava:

„Ime restorana, Mitsitam, na jeziku Piscataway Indijanaca doslovno znači hajdemo jesti.“

Restoran je u prizemlju, kuhinja na nivou niže. Oko 60 kuhara i pomoćnog osoblja priprema od 75 do 100 jela inspiriranih jelima američkih indijanaca. Losos iz sjevernog Pacifika, divlja riža i salata od potočarke, tijesto od kukuruza iz srednje Amerike... samo su neka od jela. Dio tradicije su namirnice od borovnica do cvekle, ali u ova moderna vremena na suvremen način, kaže gospodin Hetzler i dodaje:

Richard Hetzler
Richard Hetzler

„Jela samo na indijanski tradicinalan način ne bi mnogima odgovarala. Kukuruzni kruh Indijanaca bio je, primjera radi, vrlo suh da bi mogao dugo trajati.“

Takvu kukuruzu turisti bi rijetko uzimali, ali prelivenu povrćem i rastopljenim sirom ... to je već nešto drugo.

Kao i druga jela uobičajena na Thanksgiving Day.

„Ćuretinu će mnogi rado imati na stolu, srnetinu i drugu divljač takođe, divlju rižu.... Uz brusnice, divlje borovnice biće to ukusan miks za Dan zahvalnosti“ - govori gospodin Hetzler.

Mnoga jela moguće je naručiti i ponijeti kući, ali sam u vrijeme Dana zahvalnosti. Tokom godine osavremenjena tradicionalna indijanska jela mogu se kušati samo u restoranu. Cijene su nešto veće, ali u Washingtonu nijedan restoran nema tako unikatan jelovnik.

„Mogu li probati burger od bafala“ - pita i naručuje jedna od posjetiteljki Muzeja.

Vrijedi probati taj hamburger od mljevenog mesa bafala. To je još jedno tradicionalno jelo američkih Indijanaca i dio trpeze za Thanksgiving Day.

XS
SM
MD
LG