Linkovi

Spriječen teroristički napad u Teksasu


FBI i policija pokušavaju da utvrde detalje o dvojici napadača, koji su otvorili vatru ispred centra u kojem se održavao skup, te motiv za napad u kojem su oba osumnjičena ubijena.

Istražitelji FBI prikupljaju dokaze na mjestu sinoćnjeg napada u gradu Garlandu, nedaleko od Dalasa.... U međuvremenu, agenti u Fenixu, u saveznoj državni Arizona, pretresaju stan napadača koji su otvorili vatru ispred centra “Curtis Culwell“, u kojem se održavala konferencija o karikaturama koje predstavljaju poslanika Muhammeda.

„Obojica su živjela u Fenixu. FBI je uz lokalnu policiju pretražio njihovu imovinu da bi utvrdio da li još neko stanuje tu. Prikupljaju se i dokazi da bi se pomoglo u istrazi koju sprovode FBI i lokalna policija u Dalasu“,kazali su predstavnici FBI.

Dvojica muškaraca, od kojih je jedan u medijima identifikovan kao Elton Simson, preobraćeni Amerikanac, dovezla su se na parking ispred zgrade, dok se takmičenje u prikazivanju lika poslanika Muhammeda privodilo kraju, i počela da pucaju na pripadnika obezbjeđenja.

“Policajci koji su bili u blizini vidjeli su šta se dogodilo, otvorili su vatru i ubili dvojicu napadača. Pripadnik obezbjeđenja je odvezen u obližnju bolnicu, gdje mu je ukazana pomoć, nakon čega je pušten kući. Posle toga smo počeli da evakuišemo obližnje radnje, zato što smo bili zabrinuti zbog automobila u kojem su se napadači dovezli i mogućnosti da se u njemu nalaze bombe”, izjavio je portparol policije u Garlandu.

Tijela napadača bila su ostavljena blizu automobila, sve dok specijalne jedinice nisu obezbijedile vozilo. Policija je pronašla municiju u kolima napadača ali nisu pronadjene bombe iako se prvobitno sumnjalo da u vozilu postoji eksploziv.

Učesnici kontroverznog skupa evakuisani su ubrzo nakon pucnjave.

“Bilo je zastrašujuće. Čuli smo pucnjavu i policija je odjednom bila svugdje”, ispričala je jedna učesnica.

Takmičenje je oragnizovala Inicijativa za odbranu američkih sloboda, koja je sponzorisala anti-islamske reklame širom zemlje i koja je označena kao anti-muslimanska ektremistička organizacija. Grupa ima sjedište u New Yorku, i sama sebi ponekad naziva Zaustavite Islamizaciju Amerike. New York-based group that also uses the name Stop Islamization of America.The event included a contest for the best caricature of the Prophet Muhammad, with a $10,000 top prize.

Organizatori su naveli da je cilj događaja bio da se promoviše sloboda govora, dok je za najbolji crtež ili karikaturu proroka ponuđena nagrada od 10 hiljada dolara.

Jedan od glavnih govornika na konferenciji u Teksasu bio je holandski političar Gert Vilders, kritičar islama, koji je prošle nedelje rekao da bi Sjedinjene Države trebalo da zabrane ulazak

XS
SM
MD
LG