Linkovi

SAD: Popust na javno nošenje oružja


"Ako je oružje ispod košulje ili jakne, ne smeta mi. Ali... ne osjećam se nimalo ugodno ako su moja djeca u blizini vidljivo nošenog oružja."

Pravo na posjedovanje oružja je krupno političko pitanje koje dijeli Amerikance. Garantirano je drugim amandmanom američkog ustava, ali ne isključuje pravo federalne i vlada američkih saveznih država da uvedu određene restrikcije i mjere kontrole kupoprodaje, posjedovanja i nošenja oružja. Konzervativci su za manje restrikcija, a liberali žele kontrolu kao jedan od koraka smanjenja oružanog nasilja, masovnih i pojedinačnih ubistava....

Početkom ove godine u saveznoj državi Texas stupio je na snagu zakon koji dozvoljava vlasnicima oružja, nabavljenog uz odgovarajuću licencu, da oružje koje imaju nose na javnim jestima u futrolama. U Houstonu, najvećem teksaškom gradu, mnoge prodavnice i restorani koriste pravo da zabrane unošenje oružja u njihove objekte, a svojevrsni kuriozitet je jedan ugostitelj koji vlasnike oružja na specifičan način ohrabruje da na vidljiv način nose oružje.

Teksašani koji navrate do Brook's Place-a da kupe dimljena rebra, ili nešto drugo sa roštilja, ako nose oružje, imaju popust od 10 odsto. Vlasnik Trent Brooks vjeruje da vlasnici oružja koji se drže zakona mogu pomoći smanjivanju kriminala i ističe:

"Podržavamo drugi amandman i želimo pokazati da poštujemo ljude koji nose oružje da bi zaštitili sebe, svoju imovinu, svoje porodice."

On tvrdi da većina mušterija nema primjedbi na njegov postupak. Neki su mu ipak dali do znanja da vidljivo nošeno oružje stvara nelagodu:

"Ima onih koji kažu da neće navratiti ponovo, ima onih koji kažu da nas, zagovornike nošenja oružja, ne podržavaju i da je to njihov izbor."

Većina mušterija ne nosi oružje, ne dobija popust, čak ni oni za koje Trent Brooks zna da imaju oružje, ali ga ne nose često. Jedan od njih, Augustin Sanchez, kaže:

"Danas nemam oružje uza se. Bio sam kod roditelja. U njihovoj kući bilo je dosta djece i nisam želio doći sa oružjem."

Na pitanje kako često nosi oružje Sanchez je odgovorio..... „vrlo, vrlo često, gotovo svo vrijeme.“

Zagovornici prava na posjedovanje oružja na skupovima su proslavljali novi teksaški zakon o posjedovanju i nošenju oružja. Primjenu tog zakona prate i vrlo česte zabrane ulaska sa oružjem u privatne objekte. Vlasnici mnogih barova postavili su upozorenja o zabrani ulaska sa oružjem. U prodavnice namirnica prodajnog lanca Kroger nije zabranjeno unositi oružje. Za neke kupce to je uznemirujuće. Mandy, jedna od kupaca, i majka o tome kaže:

"Ako je oružje ispod košulje ili jakne, ne smeta mi. Ali... ako ga mogu vidjeti, to mi stvara nelagodu. Ne osjećam se nimalo ugodno ako su moja djeca u blizini vidljivo nošenog oružja."

U Texasu živi oko 27 miliona stanovnika. Samo 3 i po procenta imaju dozvolu za posjedovanje oružja, tako da će za mnoge Teksašane oružje koje će vidjeti i viđati biti oružje koje nose policajci. Snažnija reakcija javnosti na zakonom dozvoljeno pravo na vidljivo nošenje oružja, mogla bi uslijediti u avgustu kada će javno nošenje oružja biti dozvoljeno i na teksaškim državnim koledžima i univerzitetima.

SAD: Popust na javno nošenje oružja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

XS
SM
MD
LG