Linkovi

SAD: Američka vojska priprema se i za napad terorista atomskim oružjem


Simuliranje dekontaminacije
Simuliranje dekontaminacije

Možda je teško zamisliti, ali napad terorista atomskim oružjem može se dogoditi bilo kad i bilo gdje na svijetu. Američka vojska priprema se i za takvu mogućnost u Sjedinjenim Državama.

Možda je teško zamisliti, ali napad terorista atomskim oružjem može se dogoditi bilo gdje na svijetu. Američka vojska priprema se i za takvu mogućnost u Sjedinjenim Državama. Više od tri hiljade vojnika i pripadnika Nacionalne garde sudjelovalo je u jednoj takvoj vježbi od 12. do 24. jula u Indiani. U Centru za obuku na jugu Indiane simulirane su posljedice eksplozije atomske bombe u najvećem gradu Indiane, Indianapolisu.

Prema scenariju vježbe, zgrade su u plamenu, a na cestama su ruševine. Preživjeli su u šoku i trebaju ljekarsku pomoć. Nacionalna garda, vojska i službe za vanredne situacije zajedno rade kako bi odgovorile na haos u kojem bi, kako se procjenjuje, moglo poginuti stotinu hiljada ljudi, a više od jednog miliona njih bilo bi prisiljeno napustiti grad. Vježbom upravlja pukovnik James Larsen:

- Najvažnija stvar je da se nauči kako djelovati u ovakvoj situaciji. Mi obično ne radimo vježbe u uvjetima radijacije.

U stvarnom nuklearnom napadu stotine hiljada građana trebalo bi biti dekontaminirano od radijacije. U vježbi je, umjesto hemikalija, u tu svrhu korištena voda. Sanitetski poručnik Zacharia Davis, kaže da je teško osigurati brzu pomoć tokom vježbe zbog loše komunikacije:

- Razne jedinice iz različitih područja, različitih dijelova zemlje trebaju se integrirati i raditi kao ekipa. Zbog toga smo i došli na vježbu, da budemo spremni u slučaju da se nešto dogodi.

Kako bi vježba bila što realističnija vojnici ne znaju šta će se sljedeće dogoditi. Dok helikopteri nadlijeću mjesto vježbe, hitna služba pomaže žrtvama. Preko razglasa se upućuju jasne poruke. Policija je uhapsila jednog kriminalca koji je pobjegao iz zatvora. U vježbi sudjeluju i ljudi koji se pretvaraju da su novinari i foto-reporteri. Michael Reimer radi za kompaniju Safety Solutions koja je odgovorna za pripremanje lokacija na kojima se nalaze 'ruševine'.

- Donijeli smo tone ruševina i materijala iz starih zgrada. Po njima smo polili beton, a dovezli smo i stara vozila s otpada. Prije nego smo ih zgnječili u neka smo stavili lutke.

Vojnici pretražuju ruševine iz kojih izvlače lutke. Zachary Thomas iz Nacionalne garde Južne Karoline kaže da je situacija bila teška.

- Postoji dosta stvari koje treba ukloniti kao što su prevrnuta vozila. Na nekoliko lokacija trebalo je gasiti vatru.

Vježbu su pratili vojni eksperti koji poslije daju sugestije i procjene o tome šta je izvedeno dobro, a šta ne. Bilježili su koliko vremena je trebalo vojnicima za dovršavanje pojedinih zadataka, budući da u slučaju nuklearne eksplozije život ranjenih ovisi upravo o brzini reakcije.

XS
SM
MD
LG