Linkovi

Al-Qaida poslije bin Ladena: Slabija, ali i dalje opasna


Al-Qaida poslije bin Ladena: Slabija, ali i dalje opasna
Al-Qaida poslije bin Ladena: Slabija, ali i dalje opasna

Eksperti procjenjuju da su Sjedinjene Države likvidacijom Osame bin Ladena na putu da dobiju rat protiv al-Qaide. No, do tada, teroristi te razgranate mreže će svakako pokušavati vratiti milo za drago, planirati i pripremati se da iskoriste svaku priliku koja im se ukaže.

Smrt Osame bin Ladena, skoro punih deset godina nakon terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine, vjerojatno će imati drugačije posljedice sada i narednih godina, nego što bi to bilo da je lider al-Qaide uhvaćen ili ubijen mnogo ranije, procjenjuju eksperti za terorizam. Prije svega zbog, u proteklih desetak godina, uspostavljene nove strukture te terorističke mreže. Oni se takođe se slažu u ocjeni da će al-Qaida, mada oslabljena, prijetiti i dalje.

„Nakon kraćeg vremena ogranci i ćelije al-Qaide će nastaviti vlastitom dinamikom“ - ocjenjuje analitičar Richard Weitz.

Osama bin laden
Osama bin laden

Od septembra 2001. godine do danas al-Qaida je prestruktuirana. Čine je mreže manjih grupa u različitim zemljama. Te grupe podržavaju jedna drugu, ali djeluju samostalno.

Analitičar Robert Guttman ističe:

„Za desetak godina bin Laden je, da tako kažem, od izvršnog direktora postao predsjedavajući upravnog odbora. Sada treba onesposobiti mnoge nove izvršne direktore i njihove zamjenike.“

Put do tih novih mogao bi voditi preko informacija nađenih u bin Ladenovom posljednjem skloništu.

James Carafano, takođe analitičar, kaže:

„Ne znamo koje i kakve infornmacije su ostale iza bin Ladena. Sigurno je, međutim, da će se mnoge vođe al-Qaidinih grupa i ćelija na kraće vrijeme dobro skriti bojeći se da bi mogli biti slijedeći.“

Osim toga, i rivalstvo za bin Ladenovu poziciju moglo bi unijeti razdor u al-Qaidi smatra gospodin Weitz:

„To bi moglo rezultirati značajnim slabljenjem unutar terorističkog pokreta. Tim prije, jer za sada nema nikog karizmatičnog kao što je bio Osama bin Laden.“

Ayman Al-Zawahiri
Ayman Al-Zawahiri

Zamjenik Osame bin Ladena je Egipćanin Ayman al-Zawahiri. Za njim je, kao za i bin Ladenom, američka vlada raspisala nagradu od 25 miliona dolara. Ukoliko bi on preuzeo al-Qaidu to bi moglo rezultirati raskolom među teroristima egipatskog i arapskog porijekla.

Al-Qaida već pozadugo prenosi težište iz Pakistana u Yemen, kao bazu za djelovanje sa Arapskog poluotoka. I to je, prema ocjeni gospodina Carafana problem za al-Qaidu:

„Saudijska Arabija je vrlo zabrinuta. Njene snage su za petama terorista. Za al-Qaidu Yemen nije povoljan prostor za djelovanje. Yemen nije kao Afganistan prije 11. septembra 2001.“

Eksperti procjenjuju da su Sjedinjene Države likvidacijom Osame bin Ladena definitivno na putu da dobiju rat protiv al-Qaide. No, do tada, teroristi te razgranate mreže će svakako pokušavati vratiti milo za drago, planirati i pripremati se da iskoriste svaku priliku koja im se ukaže.

XS
SM
MD
LG