Linkovi

Evakuirana američka ambasada u Jemenu


Sanaa, Yemen, utorak, Aug. 6, 2013.
Sanaa, Yemen, utorak, Aug. 6, 2013.

State deparment je naložio evakuaciju američkih diplomata iz Jemena

za sve uposlenike koji ne obnašaju ključne dužnosti, a radi potencijalne opasnosti od terorističkih napada kao i gradjanskih nemira.

Britanija je privremeno izmjestila svo osoblje ambasade u Jemenu zbog bezbjednosnih zabrinutosti.

Jemenski bezbjednosni zvaničnici javljaju da je u medjuvremenu, u napadu američkih bespilotnih borbenih aviona poginulo četvero članova Al Qaide u provinciji Marib.

Sve se svodi na pitenje sigurnosti.Dok su ambasade u Kabulu i Bagdadu ponovo otvorene, 19 drugih diplomatskih misija će ostati zatvoreno do subote, iz sigurnosnih razloga. State Department navodi da je takva odluka donijeta nakon pojedinačne analize, od predstavništva do predstavništva.

Marie Harf, zamjenica glasnogovornika State Departmenta, kaže:

Nastavljamo da provjeravamo i preciziramo naše procjene, Nastavljamo, pretpostavljate, da dobijamo i nove informacije i prema njima ćemo i dalje evaluirati naše sigurnosne potrebe.

Neke od misija, poput ambasade u Kairu, obično su na usluzi velikom broju američkih turista. Njihov broj jeste reduciran, ali Amerikanci i stranci koji trebaju da stupe u kontakt sa nekom diplomatskom misijom dok su u inostranstvu, kako preporučuje State Department, mogu na internetu potražiti kontakt informacije.

Mi bismo, moram to da kažem, radije da naše ambasade i konzulati budu otvoreni. Jer, jasno je da mi možemo djelovati diljem svijeta na mjestima poput ovih - upravo zato što tu imamo svoje misije., kaže Marie Harf.

Američki zvaničnici kažu da bi napadi mogli da dodju sa Arapskog poluotoka, gdje jedna jemenska podružnica al-Qaide pokazuje odlučnu namjeru da napadne zapadne interse.

Medijski izvještaji kažu da su zatvaranja ambasada izazvana presretnutom komunikacijom zapovjednika al-Qaide, Aymana al Zawahiri-a u Pakistanu i vodjom al-Qaide na Arapskom poluotoku.

Bivši američki ambasador James Jeffrey, sada u vašingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku, upozorava da je teško analizirati presretnutu komunikaciju, i dodaje::

Taj je jezik kodiran. On ne govori direktno o temi. Ali, pojačava se tzv. žamor. Ima mnogo stvari koje analitičare navedu da utvrde da nailaze na nešto veliko i ozbiljno i da se to može ticati Sjedinjenih Država.

I Britanija, Francuska, Njemačka i Norveška -svoje će ambasade u Sanaa-i držati zatvorenim do kraja sedmice.

Graeme Bannerman, iz Instituta za Srednji istok, kaže da sigurnosne prijetnje ambasadama u nemirnim regionima poput Srednjeg Istoka, moraju biti uzete ozbiljno.

Kao osoba zadužena za diplomatsku sigurnost, vi želite da zatvorite ambasadu. I tačka. Mislim, to je ono što treba da uradite jer ne smijete reskirati da se dogodi nešto grozno., kaže Bannerman.

Analitičari kažu da iako prijetnja od napada ponekad zaista ometa konzularni servis, na kraju krajeva, neugodnost je uvijek bolja opcija od gubitka života.

U medjuvremenu je saopćeno da će 19 američkih diplomatskih misija na Srednjem Istoku i u Africi - ostati zatvoreno najmanje do kraja sedmice, bez obzira što su juče ponovo otvorene neke američke ambasade.

XS
SM
MD
LG