Linkovi

Kredibilna i konkretna prijetnja, istraga u toku


Kredibilna i konkretna prijetnja, istraga u toku
Kredibilna i konkretna prijetnja, istraga u toku

Mjere bezbjednosti podignute na najviši nivo u New Yorku i Washingtonu

Američki predsjednik Obama je rekao da nema namjeru mijenjati planove usprkos saopćenju vlasti da su došli do informacija o kredibilnoj, ali još uvijek nepotvrdjenoj terorističkoj prijetnji protiv Sjedinjenih Država, planiranoj za obilježavanje desete godišnjice napada , u nedjelju.

Planirano je da predsjednik obilježi godišnjicu obilazeći u nedjelju mjesta napada u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji, i glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney je rekao da planovi ostaju isti.

Vlasti u New Yorku i Washingotnu kažu da su mjere bezbjednosti pojačane i povećan je broj policijskih patrola.

Vrlo je malo detalja do sada objavljeno o mogućim napadima, ali je državni sekretar Hillary Clinton naznačila da iza zavjere stoji al Qaida. Govoreći na jednom skupu posvećenom kontra terorizmu, državni sekretar Clinton je kazala da je prijetnja takva da al Qaida ima planove napasti Amerikance posebno u Washingotnu i New Yorku.

Jučer je čelnica ureda FBI-ja u New Yorku, janice Fedarcyk odbila otkriti ime odredjene militantne grupe koja , kako se navodi, stoji iza najnovije prijetnje.Ali ona je dodala da su informacije prikupljene tijekom racije na kuću u kojoj se u Pakistanu krio Bin Laden, pokazale da al Qaida planira napade na vrlo odredjene datume.
Bijela Kuća kaže da se predsjednik konstantno obaviještava o prijetnji i da je naredio kontra terorističkim agencijama da udvostruče napore u zaštiti Amerike.

U medjuvremenu stiže vijest da su američke vlasti optužile 27 godišnjeg gradjanina Albanije, Agrona Hasbajramija, da je nabavljao i obezbjedjivao materijalnu podršku teroristima. Zvaničnici kažu da ovaj uhapšeni nije u vezi s novom direktnom prijejetnjom al Qaide.

Agron Hasbajrami je je službeno optužen danas u New Yorku, izmedjuostaloga i za slanje hiljadu dolara jednoj kontakt osobi u Pakistanu za terorističke fondove. Hasbajrami je uhapšen ove nedjelje una aerodromu u New Yorku, gdje je trebalo da se ukrca na avion za Tursku Sa sobom je imao šator, i svu opremu za hladno vrijeme. Nakon hapšenja su vlasti pronašle kod optuženika nekoliko rukom pisanih poruka,a na jednoj je stajalo: Ne čekajte invaziju, trenutak za mučeništvo je sada!

Ako bude osudjen, Hasbajrami, koji je već osam godina ilegalno u Americi, se sučeljava sa kaznom zatvora od 15 godina.

XS
SM
MD
LG