Linkovi

Ko su Tamerlan i Dzhokhar Tsarnaev?


Dzhokhar Tsarnaev
Dzhokhar Tsarnaev
Američke vlasti su saopćile da su dvojica osumnjičenika za teroristički napad na bostonskom maratonu, braća Tsarnaev, legalni američki gradjani bez državljanstva, i da su porijeklom Checheni . Radi se o 19 godišnjem Dzhokhar Tsarnaev-u i 26 godišnjem Tamerlanu Tsarnaevu.

Stariji brat je umro od rana zadobijenih tijekom sukoba s policijom kasno noću u četvrtak, dok je mladji Dzhokhar na slobodi, i kako saopćava policija, naoružan i vrlo opasan.

Vjeruje se da su dvojica braće živjeli godinama legalnno u Cambridge-u, Massachusetts, i da imaju najmanje jednu sestru.

Jedan mladi Čečen koji živi u Bostonu i poznaje obitelj Tsarnaev, je izjavio za Glas Amerike da je obitelj živjela uglavnom u nekoliko područja Centralne Azije prije nego su došli u Sjedinjene Države prije osam godina.
Bombing Suspect Facebook Page
Bombing Suspect Facebook Page

Više izvora kaže, uključujući Temirmagomeda Davudova, direktora škole u gradu Makhachkala, glavnom gradu ruske republike Dagestan,da su Tsarnaevi rodom iz Kyrgystana, ali da su čečenske nacionalnosti. Direktor škole je takodjer izjavio da su braća Tsarnaev išla u njegovu školu , i da su krenuli za Sjedinjene države 2002. godine.
Prijatelji dvojice mladih ljudi kažu da su isti bili pametni, da su se bavili sportom - stariji brat boksom, a mladji hrvanjem.

Dzhokhar Tsarnaev je 2011 završio srednju školu - Cambridge Rindge and Latin School, koja se nalazi oko pet kilometara od centra Bostona.
Tamerlan Tsarnaev
Tamerlan Tsarnaev

Eric Mercado, prijatelj mladjeg Tsarnaeva , koji je završio školu godinu dana prije njega, je izjavio za CNN da niko ne želi vjerovati da je njihov prijatelj terorista, ali je dodao da je bijeli kačket okrenut naopako bila gesta sasvim tipična za Dzhokhara.
XS
SM
MD
LG