Linkovi

Manchester: Najmanje 19 poginulih u eksploziji poslije koncerta Ariane Grande


Policijski automobili oko dvorane u Manchesteru
Policijski automobili oko dvorane u Manchesteru

Britanska policija potvrdila je da je najmanje 19 osoba poginulo a 50 je ranjeno u velikoj eksploziji poslije koncerta američke pop zvijezde Ariane Grande u Manchesteru u Engleskoj u ponedjeljak uveče. Incident se tretira kao teroristički napad.

Britanska premijerka Theresa May izrazila je saučešće porodicama žrtava, kako je rekla, „užasnog terorističkog napada”.

U publici su bile većinom mlade devojke i devojčice, obožavateljke Ariane Grande, mlade pjevačice i filmske i TV glumice. Portparol njene muzičke kuće naveo je da je pjevačica dobro. Eksplozija ili eksplozije su se dogodile nakon što je završila nastup.

Na video snimcima sa koncerta vidjele su se hiljade fanova kako pokušavaju da pobjegnu iz zgrade. Neki gledaoci su viđeni kako hodaju oko zgrade u krvavoj odjeći. Incident je izazvao haos u saobraćaju oko arene, dok je željeznički saobraćaj otkazan.

Policija navodi da se eksplozija dogodila na javnom prostoru ispred arene koja može da smjesti 21.000 pojsetilaca i najveća je zatvorena dvorana u Evropi.

Cipele, telefoni i jakne su rasuti po areni.

„Bila je to snažna eksplozija. Nastao je haos. Svi su trčali i vrištali pokušavajući da pobjegnu odatle”, ispričao je jedan od očevidaca za agenciju Reuters.

Zabrinuti roditelji koji su doveli djecu na koncert preplavili su ulice ispred zgrade. Obližnji hotel otvorio je vrata za djecu koja su tražila majke i očeve. Vozači taksija isključili su taksimetre i ponudili da voze ljude sa tragičnog koncerta gdje god su željeli da se odvezu.

Britanski stepen uzbune na terorizam je podignut na „ozbiljan”, drugi najviši nivo. Zvaničnici zaduženi za borbu protiv terorizma sastaju se u Londonu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG