Linkovi

Teroristička se aktivnost 'seli' sa Srednjeg istoka u regiju Južne Azije


Prema godišnjem izvješću Državnog tajništva o terorizmu u protekloj godini, teroristička se aktivnost 'seli' sa Srednjeg istoka u regiju Južne Azije. Iz Državnog tajništva

Američko Državno tajništvo upozorava da jezgro al-Qaide koja se nalazi u Pakistanu i dalje predstavlja najveću terorističku prijetnju po Sjedinjene Države. Prema godišnjem izvješću Državnog tajništva o terorizmu u protekloj godini, teroristička se aktivnost 'seli' sa Srednjeg istoka u regiju Južne Azije.

Po prvi put, terorizma je više u Južnoj Aziji nego na Srednjem istoku. Ovo je zaključak godišnjeg izvješća američke diplomacije o 'globalnoj terorističkoj sceni' koji se podnosi Kongresu Sjedinjenih Država. Russ Travers, zamjenik direktora Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, izjavio je da je 2009. bilo dokumentirano nešto manje od 11 tisuća terorističkih incidenata. 75 posto njih dogodilo se ili na Srednjem istoku ili u regiji Južne Azije: "Na Srednjem istoku je u prošle tri-četiri godine došlo do priličnog pada terorističke aktivnosti. A u Južnoj Aziji je broj terorističkih incidenata rastao. 2009. je bila prva godina u kojoj je primijećen ovaj trend".

Izvješće Državnog tajništva definira teroristički incident kao planirano, politički motivirano nasilje protiv osoba koje nisu vojne osobe. Inače broj takvih incidenata, kao i žrtava koje su pale u njima, manji je u odnosu na 2008. U ovom dokumentu nema nekih većih iznenađenja. Kao zemlje-sponzori terorizma i sada se navode Iran, Kuba, Sudan i Sirija. Osjetno je opala učestalost terorizma u Iraku, a znatno je porasla u Afganistanu – gdje se utrostručio broj terorističkih djela. Koordinator Državnog tajništva za borbu protiv terorizma Daniel Benjamin kaže da jezgra al-Qaide koja se nalazi u Pakistanu i dalje predstavlja najveću terorističku prijetnju po Ameriku. Iako je bin Ladenova mreža prošle godine doživjela značajne poraze, al-Qaida je i dalje vrlo prilagodljiva i žilava, rekao je Daniel Benjamin: "Ova je skupina pod jakim pritiskom, uslijed akcija pakistanske vojske kojima je cilj iskorijeniti ekstremistička uporišta u plemenskim regijama. U prošloj je godini eliminiran određen broj vođa al-Qaide, i zbog toga joj je danas teže doći do novca, uvježbavati nove ljude i planirati napade izvan ove regije".

Ovaj dužnosnik američke diplomacije ukazao je da al-Qaida želi da njezine regionalne mreže u Sjevernoj Africi i Arapskom poluotoku preuzmu i globalnu, a ne samo područnu strategiju. Posebno je upozorio na miliciju al-Shabab u Somaliji, koja je prošli mjesec izvršila teroristički napad u glavnom gradu Ugande Kampali. Inače, na popisu država sponzora terorizma ove se godine prvi put ne nalazi Sjeverna Koreja, jer 2009. nije bila povezana niti s jednim terorističkim napadom. Međutim, Državno tajništvo istražuje navode da je režim u Pjongjangu pokušao dostaviti naoružanje afganistanskim talibanima kao i Hamasu i Hezbollahu – rekao je daniel Benjamin: "Svjesni smo tih navoda i istražujemo ih. Državna tajnica Clinton i drugi članovi administracije jasno su naznačili da će Sjeverna Koreja biti vraćena na popis sponzora terorizma ako se utvrdi da su ova izvješća točna".

Washington smatra da je potapljanje južnokorejskog ratnog broda u ožujku od strane mornarice Sjeverne Koreje 'vojni' a ne teroristički čin, budući da su te dvije zemlje formalno još uvijek u ratu.

XS
SM
MD
LG