Linkovi

Teroristi sve češće sa domaćeg tla


US Capitol
US Capitol

Visoki američki zvaničnici su u raspravi pred jednim senatskim panelom ove nedjelje izmedjuostaloga kazali da je izvor terorizma i radikala sve raznovrsniji, a da planovi i zavjere često potječu od domaćih terorističkih ćelija. Zvaničnici administracije predsjednika Obame su nastojali objasniti članovima Kongresa , tj. odjelu Senata za pitanja unutrašnje sigurnosti, da se čini prema raspoloživim informacijama da terorističke ćelije sada nastoje biti manje fokusirane na spektakularne napade tipa onih od 11 septembra 2001. a mnogo više na efikasne napade manjeg opsega koji izazivaju ne samo štetu, nego i veliki strah medju stanovništvom.

Prijetnja koju predstavlja al Qaida u Pakistanu, gdje se, kako se vjeruje, krije i sam Osama bin Laden, je značajno smanjenja, kazao je direktor Nacionalnog Centra za kontra terorizam, Michael Leiter, ali je potom pokušao objasniti senatorima:


Danas je al Qaida u Pakistanu organizaciono vrlo slaba. Ipak, želim naglasiti koliko je istovremeno značajno da ta grupa stalno potvrdjuje da je otporna na uništenje, i ostaje naš vrlo sposoban i odlučan neprijatelj.


Leiter je rekao da je sveukupna prijetnja postala složenijom u zadnjih 9 godina. A ministrica Unutrašnje Sigurnosti Janet Napolitano se složila da je prijetnja sve raznovrsnija, što prevenciju napada čini težom:


Al Qaidini izvori su postali raznovrsniji, kao i njene taktike, pa čak i mete militanata postaju mnogo šire.


Senator Joe Lieberman , predsjedavajući senatskog odbora za unutrašnju sigurnost kaže da se broj napada i pokušaja napada na Sjedinjene Države od strane islamskih militanata, povećao prošle godine, uključujući napad u vojnoj kasarni Fort Hood, gdje je major nidal hasan ubio 13 svojih kolega. Senatorica Susan Collins se složila da je došlo do izvjesne promjene u vrsti napada od 11 septembra do danas:


Uvjerena sam da se teroristi počinju fokusirati na napade manjeg opsega , s malim oružje, poput napada u Fort hoodu, ili Arkansasu., kazala je Collinsova.

Direktor FBI-ja Robert Mueller skreće pažnju i na druge promjene:

Od 2006. godine Al Qaida nastoji i pokušava regrutirati Amerikanci i druge zapadnjake kako bi mogli lakše prolaziti tamo gdje su oštrije mjere sigurnosti.


Svi su se na raspravi složili o tome da domaći terorizam raste. Oni kažu da su mnogi postali radikalizirani putem interneta. Prije napada u Texasu prošle godine, u kasarni Fort Hood, američke obavještajne službe su uhvatile komunikaciju izmedju majora Hasana Nidala i islamskog klerika u Jemenu, Al Awalakija, koji podržava nasilje prema Americi. Oba čovjeka su bili američki državljani.

XS
SM
MD
LG