Linkovi

Teroristički napad na Novom Zelandu, napadač ubijen


Još nije poznato da li je ovaj napad osveta za napade na džamije u Krajsčerču 2019, rekla je premijerka Džasinda Ardern
Još nije poznato da li je ovaj napad osveta za napade na džamije u Krajsčerču 2019, rekla je premijerka Džasinda Ardern

Policija na Novom Zelandu ubila je "nasilnog ekstremistu" koji joj je od ranije poznat, potvrdila je premijerka Džasinda Ardern. Napadač je prethodno uboo nožem najmanje šest osoba u jednom supermarketu u Ouklendu. Tri osobe su u kritičnom stanju.

"Nasilni ekstremista izveo je teroristički napad na nevine stanovnike Novog Zelanda", rekla je premijerka.

Muškarac je porijeklom sa Šri Lanke, a na Novom Zelandu je 10 godina. Policija je saopštila da je bio inspirisan Islamskom državom i da je bio pod policijskim nadzorom.

Napadač nije identifikovan, ali je policija rekla da je bar pet godina bio pod prismotrom kao "bezbjednosno interesantan",

Policija ga je ubila 60 sekundi pošto je počeo da ubada ljude nožem. Pratili su ga do supermarketa gdje je djelovalo da će da obavi kupovinu, ali je izvukao nož i počeo da napada ljude.

"Zato što smo ga pratili, bili smo u mogućnosti da reagujemo u roku od 60 sekundi, i to pokazuje koliko smo mu bili blizu", kaže komandant policije Endrju Koster.

Policija je rekla da je napadač djelovao sam.

Novi Zeland je u stanju pripravnosti od terorističkih napada otkako je rasista u dvije džamije u Krajstčerču ubio 51 osobu, u martu 2019.

Premijerka Novog Zelanda kazala je da još nije jasno da li je posljednji napad neka vrsta osvete za napad iz 2019.

Objasnila je i da napadač do sada nije činio krivična djela ili prekršaje, pa policija nije imala osnov da ga uhapsi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG