Linkovi

„Terminator” osuđen na 30 godina zatvora za ratne zločine u DR Kongu


Congolese militia commander Bosco Ntaganda sits in the courtroom of the ICC (International Criminal Court) during his trial at the Hague in the Netherlands, July 8, 2019. REUTERS/Eva Plevier/Pool via REUTERS

Bivši vođa pobunjenika Demokratske Republike Kongo osuđen je na 30 godina zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Borci odani Boscu Ntagandi izvršili su jezive pokolje nad civilima, rekli su u srpnju suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC), prenosi BBC.

Ntaganda, zvani „Terminator”, osuđen je po 18 tačaka optužnice, uključujući ubojstva, silovanja, seksualno ropstvo i korištenje djece za vojnike.

Ovo je najveća kazna koju je izrekao ICC.

Bosco Ntaganda je prva osoba koju je ICC osudio za seksualno ropstvo i sveukupno je četvrta osoba koju je sud osudio od svog osnivanja 2002. godine.

Bivši 46-godišnji pobunjenik, rodom iz Ruande, sudjelovao je u brojnim oružanim sukobima i u Ruandi i u Demokratskoj Republici Kongo.

Optužnica protiv Ntagande je podignuta 2006. i on je postao simbol nekažnjivosti u Africi, pošto je čak bio i zapovjednik u kongoanskoj vojsci prije nego što se 2013. predao jer je izgubio potporu.

XS
SM
MD
LG