Linkovi

Tenesi: Glasanje o vraćanju u parlament izbačenog zastupnika


Poslanici države Tennessee Justin Pearson i Justin Jones dižu ruke nakon što su istjerani sa svojih mjesta u Nashvilleu, Tennessee, 6. aprila 2023.
Poslanici države Tennessee Justin Pearson i Justin Jones dižu ruke nakon što su istjerani sa svojih mjesta u Nashvilleu, Tennessee, 6. aprila 2023.

Zvaničnici Nashvillea će u ponedjeljak glasati za vraćanje na posao jednog od dvojice crnih demokratskih poslanika koje su republikanske kolege izbacile zbog njihovog protesta protiv kontrole oružja nakon smrtonosne pucnjave u školi - u suštini, vraćajući ga nazad nakon dugog vikenda.

Vijeće okruga Nashvillea sazvalo je sastanak kako bi se pozabavilo upražnjenim mjestom koje je ostavljeno nakon izbacivanja bivšeg predstavnika Justina Jonesa u četvrtak.

Mnogi članovi vijeća su javno komentirali da žele vratiti Jonesa u državnu kuću. Glasanje će se održati dok državni zakonodavci održavaju svoje sjednice donjeg doma nakon prošlosedmičnog glasanja o isključenju.

Izbačeni predstavnik Memphisa, Justin Pearson, u međuvremenu bi mogao biti ponovo imenovan na sastanku Komisije okruga Shelby u srijedu.

U narednim mjesecima održat će se vanredni izbori za mjesta koja još nisu popunjena. Jones i Pearson su rekli da žele biti ponovo imenovani i planiraju se kandidirati na vanrednim izborima.

U međuvremenu, u Statehouseu, nejasno je kako bi republikanci u Predstavničkom domu reagirali kada bi vidjeli da se poslanici koje su izbacili odmah vraćaju. Predsjedavajući Predstavničkog doma Cameron Sexton rekao je da će zakonodavci proći kroz proces ako ili kada budu ponovo imenovani.

Protjerivanja su učinila Tennessee novim frontom u borbi za budućnost američke demokratije, dok su svrgnuti zakonodavci gurnuti u žižu nacionalne javnosti. Jones i Pearson su brzo privukli istaknute pristalice. Predsjednik Joe Biden razgovarao je s njima, a potpredsjednica Kamala Harris ih je posjetila u Nashvilleu.

Treća demokratkinja koja je na meti izbacivanja, predstavnica Gloria Johnson iz Knoxvillea, također je privukla nacionalnu pažnju. Džonson, koja je bijelkinja, pošteđena je isključenja uz razliku od jednog glasa. Republikanski poslanici pravdali su podjelu svojih glasova rekavši da je Johnsonova imala manju ulogu u protestu - ona nije govorila u megafon, na primjer.

Poslanici koji su protestvovali pozvali su republikance da donesu neku vrstu zakona o kontroli oružja nakon pucnjave u školi u Nashvilleu u kojoj je ubijeno šest osoba, uključujući troje male djece i troje odraslih koji rade u školi. Ubicu je ubila policija.

Johnson je također sugerirala da je rasa vjerovatno bila faktor zašto su Jones i Pearson smijenjeni, ali ne i ona, rekavši novinarima da bi to "možda bilo povezano s bojom naše kože".

Lideri GOP-a rekli su da akcije - korištene samo nekoliko puta od građanskog rata - nemaju nikakve veze s rasom, te su umjesto toga bile neophodne kako bi se izbjeglo postavljanje presedana da će se tolerisati ometanje postupka od strane poslanika u Predstavničkom domu putem protesta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG