Linkovi

Temperature rastu dok se Francuska suočava sa najgorom sušom


Ispucala suha zemlja na obali jezera Le Broc tokom historijske suše u Francuskoj, 5. augusta 2022.
Ispucala suha zemlja na obali jezera Le Broc tokom historijske suše u Francuskoj, 5. augusta 2022.

Francuska se priprema za početak četvrtog toplotnog talasa ovog ljeta, pošto je najveća suša u toj zemlji do sada ostavila isušena sela bez bezbjedne vode za piće, a farmeri su upozorili na prijeteću nestašicu mlijeka tokom zime.

Kancelarija premijerke Elizabeth Borne formirala je krizni tim za borbu protiv suše koja je primorala mnoga sela da se oslanjaju na isporuku vode kamionima, što je podstaklo državno preduzeće EDF da obuzda proizvodnju nuklearne energije, a očekuju se i problemi sa usjevima.

Očekuje se da će temperature dostići 37 stepeni Celzijusa na jugozapadu prije nego što se vruć vazduh proširi na sjever početkom nedjelje.

"Ovaj novi toplotni talas će se vjerovatno pojaviti", čulo se na La Chaine Meteo, servisu sličnom američkoj kablovskoj službi Weather Channel.

Nacionalna meteorološka agencija Meteo France saopštila je da je to najgora suša od kada su 1958. godine počeli da se evidentiraju i da se očekuje da će se suša pogoršati najmanje do sredine mjeseca. U prosjeku, u Francuskoj je u julu palo manje od 1 cm kiše.

Očekuje se da će žetva kukuruza ove godine biti 18,5 posto manja u odnosu na 2021, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede, u trenutku kad se Evropljani već bore sa višim cijenama hrane kao rezultatom nižeg izvoza žitarica iz Rusije i Ukrajine od normalnog.

U međuvremenu, nedostatak stočne hrane zbog suše znači da bi moglo doći do nestašice mlijeka u narednim mjesecima, saopštila je Nacionalna federacija sindikata poljoprivrednika.

Nuklearni operater EDF je prošle nedjelje smanjio svoju snagu u elektrani u jugozapadnoj Francuskoj zbog visokih temperatura rijeke Garonne, a izdao je neprekidna upozorenja za reaktore duž rijeke Rhone.

Vruće vrijeme je pogoršalo probleme ovog preduzeća, uz problemime sa korozijom i produženim održavanjem na polovini njegovih 56 reaktora, što je smanjilo kapacitet dok se Evropa suočava sa energetskom krizom.

Ograničenja u snabdijevanju vodom postoje u skoro cijeloj kopnenoj Francuskoj radi očuvanja voda, uključujući zabranu zalivanja i navodnjavanja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG