Linkovi

Teleskop Kepler otkrio niz planeta nalik Zemlji


Teleskop Kepler otkrio niz planeta nalik Zemlji
Teleskop Kepler otkrio niz planeta nalik Zemlji

William Borucki: "Kepler gleda jednu četiristotinku neba. Kad bismo imali 400 takvih vidnih polja, vidjeli bismo 400 puta više kandidata za status planeta."

Znanstvenici američke Nacionalne agencije za istraživanje svemira, NASA-e, nedavno su objavili otkrića brojnih planeta nalik Zemlji među podacima koje je prikupio svemirski teleskop Kepler. Ti su planeti samo neki od više od 1200 mogućih planeta, novootkrivenih u misiji tog teleskopa.

Znanstvenici kažu da je šest novih planeta već potvrđeno, ali da će ih vjerojatno na koncu biti potvrđeno 80 posto. Prije ove najnovije objave, ukupni broj takozvanih egzoplaneta, izvan našeg sunčevog sustava, bio je oko 500. Glavni znanstvenik projekta Kepler, William Borucki kaže da je taj broj dramatično porastao novim podacima iz posve malog dijela neba koji je dosad proučen: "Kepler gleda jednu četiristotinku neba. Kad bismo imali 400 takvih vidnih polja, vidjeli bismo 400 puta više kandidata za status planeta."

Borucki kaže da ga je zapanjio nalaz 68 planeta – još nepotvrđenih! – veličine Zemlje ili manjih, te 54 u zonama mogućeg obitavanja, gdje umjerene temperature dozvoljavaju postojanje tekuće vode. Znanstvenik Jack Lissauer govorio je o još jednom otkriću – sustavu planeta koji orbitiraju blizu zvijezde nazvane Kepler 11. "Kepler 11 je iznenađujuće ravan i kompaktan sustav od šest planeta. Pet unutrašnjih su posebno blizu jedan drugome, nešto što nismo mislili da bi se moglo dogoditi za svijetove te veličine" - rekao je Borucki.

Lissauer kaže da su ti planeti manje gustoće od Zemlje i prevrući za život, ali već sam njihov nalaz natjerat će znanstvenike da revidiraju svoje poglede na nastanak planetarnih sustava. Debra Fischer, astronom Sveučilišta Yale, kaže da amateri-astronomi iz čitavog svijeta pomažu u analizi novih podataka, putem internetskog sajta nazvanog PlanetHunters.org. "Šalju nam pozdrave iz Turske, Rusije, Poljske, Španjolske, Kanarskih otoka, Italije, Brazila, Argentine, Čilea … zemlja za zemljom. To je stvarno nevjerojatno" - rekla je Debra Fischer.

Znanstvenici temelje svoje zaključke o vjerojatnom postojanju planeta djelomično na periodičnom zatamnjenju sjaja zvijezde, koje ukazuje ili na orbitirajuće planete ili na dvojnu zvijezdu. Kažu da je za potvrdu posotjanja nekog planeta potrebno provesti iscrpna promatranja teleskopima na Zemlji. Većina novoobjavljenih planeta, kako izgleda, veličinom nadmašuje Zemlju; bliži su Neptunu ili Jupiteru. No, Fischer kaže da novi nalazi pokazuju da su sustavi s planetima kao što je naš prilično uobičajena pojava.

XS
SM
MD
LG