Linkovi

Štedne žarulje nisu dobra vijest za sve


Štedne žarulje nisu dobra vijest za sve

Međutim, premda General Electric zatvara radna mjesta u virginijskoj tvornici, oni proširuju proizvodnju u tvornici u Ohiou, koja proizvodi dijelove za fluorescentne žarulje. Očekuje se da će ova tvornica zaposliti više od 130 novih radnika tijekom sljedećih nekoliko godina, čime će udvostručiti svoju radnu snagu

Sjedinjene će se Države uskoro pridružiti zemljama Azije, Europe i Latinske Amerike u postupnom odustajanju od uporabe manje efikasnih žarulja. Svjetski trend korištenja žarulja koje koriste manje električne energije znači gubitak radnih mjesta za neke, dok za druge predstavlja odličnu priliku za zaradu. Elizabeth Lee razgoravals je s nekima od radnika koji su direktno pogođeni ovim prijelazom na štedne žarulje.

Greg Pitta radi u tvornici žarulja General Electric od svoje 23. godine, no sada se to mijenja. Kaže da su svi u tvornici tužni, jer su jednog dana jednostavno ostali bez posla, koji je za njega predstavljao budućnost, a kojeg sada više neće biti. Oko 200 ljudi izgubilo je posao u rujnu ove godine, kada je General Electric zatvorio ogranak za proizvodnju žarulja u Virginiji. Zatvaranje ove tvronice ukazuje na promjenu industrije koja je počela kada je 2007. izglasan zakon kojim se od Amerikanaca traži da do 2014. godine koriste što je više moguće žarulja koje štede struju.

Ellis Yan, predsjednik je američke kompanije Technical consumer Products, TCP, koja proizvodi fluorescentne žarulje, poznate pod kraticom CFL, koje štede struju. Premda 80 posto žarulja koje ova kompanija proizvede završi u Sjedinjenim Državama, oni ih proizvode u Kini, gdje je radna snaga znatno jeftinija:

"Radi se o razlici od oko pola dolara po žarulji, između proizvodnje ovdje u Sjedinjenim Državama i Kini."

Ellis Yan kaže da su fluoroscentne žarulje skuplje za proizvesti nego obične žarulje, budući da ih se ručno proizvodi. General Electric kaže da su razmotrili mogućnost pretvaranja tvornice običnih žarulja u tvornicu posebnih CFL žarulja, no da bi takav pothvat jednostavno bio preskup, te su je zatvorili, ostaviviši radnike poput Patricka Doylea bez posla:

"Frustriran sam i ljuti me da poslovi odlaze izvan Amerike," kaže Patrick Doyle.

No, Amerikanci nisu jedini koji ostaju bez posla. Ellis Yan planira smanjiti broj radnika u Kini s 14 tisuća na samo 5 tisuća do kraja ove godine, i to tako što će instalirati nove mašine za masovnu proizvodnju žarulja. On dodaje da želi otvoriti tvornicu u Sjedinjenim Državama, usprkos višim cijenama.

Kako bi pokazao da ima ozbiljne namjere, kaže da namjerava zaposliti 350 radnika, a tvornica bi s radom trebala početi u sljedećih 18 mjeseci. I premda General Electric zatvara radna mjesta u virginijskoj tvornici, oni proširuju proizvodnju u tvornici u Ohiou, koja proizvodi dijelove za fluorescentne žarulje. Očekuje se da će ova tvornica zaposliti više od 130 novih radnika tijekom sljedećih nekoliko godina, čime će udvostručiti svoju radnu snagu.

XS
SM
MD
LG