Linkovi

SAD: Amazon patentirao dostavu dronima


Amazon Drone Deliveries
Amazon Drone Deliveries

Najveći američki online prodavac će za navođenje svojih drona koristiti GPS, sistem globalnog pozicioniranja, za isporuke, ne samo na području SAD, nego i širom svijeta.

Amazon.com, najveći američki online prodavac patentirao je novi sistem dostave kupljenog kupcima - isporuku putem malih drona, potpuno automatiziranih letjelica. U martu nadležne federalne službe dale su saglasnot Amazonu da počne testirati novu tehniku i tehnologiju dostave paketa i paketića sa kupljenim artiklima. Osim sadašnjeg ekperimentalnog testiranja, kupci će na novi način dostave onog što su kupili morati sačekati još neko vrijeme. Za sada nije izvjesno koliko dugo.

Amazon će za navođenje svojih drona koristiti GPS, sistem globalnog pozicioniranja, za isporuke, ne samo na području Sjedinjenih Država, nego i širom svijeta. Naravno, ukoliko u GPS sistemu budu postojale koordinate lokacije na koju treba dostaviti isporuku. A prateći i signal sa kupčevih mobilnih uređaja, najčešće će to biti pametni mobilini telefoni, Amazonovi droni će moći izbjegavati i prirodne i vještačke, i žive i nežive prepreke, identificirati prostor na koji mogu sletjeti i ostaviti pošiljku. Taj proces trebao bi trajati oko 30 minuta od polijetanja iz Amazonovih skladišno-prodajnih lokacija.

Iz sigurnosnih razloga američka Uprava za zračni saobraćaj obavezala je Amazon da tokom eksperimentalnog testiranja novog sistema dostave droni lete i ostaju u vidokrugu osoba koje kontroliraju njihov let. Time je domet drona sada vrlo limitiran i stoga Amazon ubrzano radi na solucijama koje će omogućiti praktično neograničen domet.

Loretta Alkalay sa odsjeka za aeronautičku tehnologiju koledža Vaughn u New Yorku vjeruje da će Amazon uspjeti:

"Mislim da će raditi paralelno na svim apektima upotrebe nove tehnike i tehnologije dostave. Ja ne vidim da bi problemi vezani za opću sigurnost mogli zaustaviti taj proces."

Amazon još nije počeo reklamirati, razglašavati, obimniju isporuku dronima. Loretta Alkalay podsjeća da su, mimo Amazona, dosadašnja iskustva korištenja drona za isporuke vrlo pozitivna:

"Mislim da će u relativno kratkoj budućnosti Amazon početi redovnu isporuku na taj način. Svjedoci smo da su do sada mnoge dostave na područja ugrožena prirodnim nesrećama, ili na teško pristupačne terene, izvršene uspješno korištenjem drona. Veliki su zahtjevi za tim tipom isporuka."

Mogućnost sudara sa drugim letećim objetkima, namjerno oštećivanje i uništavanje drona, krađa tih letjelica i paketa koje budu dostavljali takođe su problemi koji će se javljati sa masovnijim korištenjem drona. Stoga ne bi trebalo očekivati da će droni isključivo slijetati ispred kućnih vrata kupaca i tu ostavljati pošiljke, kaže Loretta Alkalay i dodaje:

"Ako razmišljate o isporuci na krućni krov, to će biti mogućnost da se isključe eventualni incidenti sa pješacima i vozilima, a vjerojatno i sa drugim objektima u zraku."

Velika većina kućnih krovova sada nije pogodna za dostavu pošiljki dronima. Kada Amazon bude potpuno spreman na takvu dostavu, oni koji prihvate tu varijantu vjerojatno će se odlučiti i za postavljanje manje platforme na krovovima svojih kuća, pogodne za slijetanje Amazovih drona. A kada je u pitanju projektovanje i gradnja novih kuća, te platforme mogle bi biti sastavni dio projekta.

SAD: Amazon patentirao dostavu dronima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

XS
SM
MD
LG